Nieuws: Het regent klachten bij de AFM over aanbieders van zogeheten binaire opties.

Zo meldt De Financiële Telegraaf (DFT) op 19 mei 2016 naar aanleiding van een bericht van een AFM-woordvoerster.

Problemen

“Sinds begin dit jaar hebben ruim veertig consumenten bij de AFM melding gemaakt van problemen met de winstuitkering bij aanbieders van binaire opties. Dat vinden wij een verontrustend aantal. We geven deze meldingen standaard door aan onze collega-toezichthouders in Europa”, aldus de AFM-woordvoerster.

“Ik moest een advocaat in de arm nemen om de opbrengst op mijn bankrekening gestort te krijgen. Steeds kreeg ik een andere smoes te horen waardoor ik het geld niet kon krijgen”, meldt een klant van een buitenlandse aanbieder, die niet bij naam genoemd wil worden.

Voorspellen

Beleggers hoeven bij binaire opties alleen te voorspellen of de koers van een aandeel of bijvoorbeeld de goudprijs gaat dalen of stijgen. De looptijd varieert van een dag, een paar uur tot zelfs één minuut.

Als de klant een goede voorspelling doet, wordt een vast bedrag uitgekeerd. Indien de voorspelling niet uitkomt, gaat de hele inleg verloren.

Gokspel

AFM beschouwt binaire opties als een gokspel, maar werd vorig jaar door de rechter gedwongen om de Nederlandse aanbieder 'Optieclub' een vergunning te verstrekken. De toezichthouder ging hiertegen in hoger beroep, maar de uitspraak moet nog volgen.

Vaak zijn aanbieders in een ander land gevestigd en hebben zij een vergunning in bijvoorbeeld Malta of Cyprus. Ze mogen dan met een Europees Paspoort in Nederland werken. De aanbieders van binaire opties vallen dan onder het toezicht van het land van herkomst.

Geen vergunning

Vorig jaar ontving de AFM 200 meldingen over binaire opties. Regelmatig gaat het om aanbieders die helemaal geen vergunning hebben. “Mensen worden door deze partijen telefonisch benaderd met rooskleurige verhalen en maken vervolgens geld over naar het buitenland. Dat zien ze dus nooit meer terug”, weet de AFM-zegsvrouw.

Klik hier voor het originele artikel van de De Financiële Telegraaf (DFT).

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant