Uitspraak: Rechtsbijstandverzekering hoeft niet te betalen voor een procedure waarin rookverbod in de tuin van de buurman wordt geëist

Het Klachteninstituut financiële dienstverlening (“Kifid”) heeft bepaald dat de rechtsbijstandsverzekeraar niet verplicht was om een procedure tegen een rokende buurman te vergoeden. Een vrouw lijdt aan Astma. Zij is extreem gevoelig voor fijnstof. Haar buren roken in de tuin. Zij verlangde dat haar rechtsbijstandverzekering een rechtszaak zou starten om haar buren te verbieden om in de tuin te roken. De rechtsbijstandsverzekeraar stelde dat de zaak niet haalbaar was.

Verzekerde doet een beroep op de geschillenregeling 

De vrouw heeft vervolgens een beroep gedaan op de geschillenregeling. Een onafhankelijke advocaat heeft vervolgens de zaak op haalbaarheid onderzocht. Die komt tot de conclusie dat de kansen klein zijn. Hij stelt ook vast dat als de vrouw kan bewijzen dat de rook haar woning binnendringt dat de kans dan mogelijk beter wordt. De advocaat die in de geschillenregeling adviseerde heeft voorgesteld om een deskundige nader onderzoek te laten doen.

Verzekerde moet deskundigenkosten voorschieten

In de polisvoorwaarden had de rechtsbijstandsverzekeraar met de vrouw afgesproken dat aanvullend deskundigenonderzoek door de vrouw voorgeschoten zou moeten worden. Als uit het onderzoek van de deskundige zou blijken dat de zaak wel haalbaar zou zijn, dan mocht de vrouw een eigen advocaat kiezen en een rechtszaak tegen de buren beginnen. De vrouw wilde de kosten niet voorschieten, waardoor het deskundigenonderzoek niet doorging en dus de rechtszaak ook niet. Een deskundigenonderzoek zou helemaal niet nodig zijn geweest volgens de vrouw. De vrouw verhuisde wel. Zij stelde de rechtsbijstandsverzekeraar vervolgens aansprakelijk voor alle verhuiskosten. Zij eiste meer dan € 60.000,= Indien de rechtsbijstandsverzekeraar de procedure tegen de buren zou hebben gevoerd, dan zou zij niet hebben hoeven te verhuizen, zo redeneerde de vrouw.

Kifid stelt rechtsbijstandsverzekeraar in het gelijk

De geschillencommissie Kifid oordeelt dat de rechtsbijstandsverzekeraar op juiste wijze uitvoering heeft gegeven aan de polisvoorwaarden en de geschillenregeling. De eis van de buurvrouw wordt afgewezen.

De hele uitspraak leest u hier.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u ook verschil van inzicht met uw rechtsbijstandsverzekeraar over de dekking van uw rechtsbijstandverzekering? Neem dan hier contact met ons op. De advocaten van Financieel Recht Advocaten kunnen u helpen bij dekkingsgeschillen. Wij verzorgen op kosten van de rechtsbijstandsverzekeraar ook een second opinion.

Zie vergelijkbare uitspraken:

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant