Uitspraak: Onrechtmatige verrijking door Achmea in woekerpoliszaak

De Consumentenbond en de Vereniging Woekerpolis.nl hebben een zaak aangespannen tegen Achmea. De verzekeraar zou de klanten onvoldoende hebben geïnformeerd en gewaarschuwd voor hefboom- en inteereffecten.

Met hefboom- en inteereffecten wordt bedoeld dat de kans bestaat dat een beleggingsverzekering minder waard wordt. Dit kan het gevolg zijn van hoge premies van de overlijdensrisicoverzekering. Hierover heeft Achmea haar klanten niet geïnformeerd. De verzekeraar heeft ook niets over de ORV-premie gecommuniceerd.

Beoordeling

Volgens de rechtbank heeft Achmea zich schuldig gemaakt aan onrechtmatige verrijking. Consumenten hadden immers niet expliciet ingestemd met de ORV-premie. De verzekeraar moet de schade compenseren en de te veel betaalde premies terugbetalen. Het gaat om 90 vorderingen.

Reactie op de uitspraak

De Consumentenbond is blij met de uitspraak maar denkt dat er nog meer te halen valt. Zo zijn er ten onrechte diverse kosten in rekening gebracht waarvoor de klanten geen toestemming hebben gegeven. De Consumentenbond overweegt om in hoger beroep te gaan.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u een vraag over een beleggingsverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. Wij behandelen geen zaken op basis van door de overheid gefinancierde rechtsbijstand (toevoegingsbasis, zie: www.rvr.org).

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op Laat ons u bellen

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant