Nieuws: ABN hoeft extra betaalde mogelijk niet te vergoeden

ABN AMRO hoeft klanten die extra rente op rente hebben betaald op leningen niet terug te betalen. Dat heeft de Geschillencommissie van het Klachteninstituut Kifid besloten. Compensatieregelingen zijn volgens het Kifid, onverschuldigde betaling en daar hoeft, anders dan bij een schadevergoeding, geen rente op rente over te worden betaald. In vergelijkbare gevallen hebben andere banken deze rente wel terugbetaald in hun compensatieregeling.

Rente op rente niet vergoed

Dit probleem treft klanten met doorlopende leningen met variabele rente. ABN AMRO volgt, net als andere banken zoals ING en Rabobank, de marktrente niet volledig met de rentetarieven. Kifid heeft vastgesteld dat klanten dit kunnen verwachten, tenzij de bank dit specifiek aangeeft. Vergoedingen kunnen oplopen tot honderden euro’s per klant.

Nadelige gevolgen andere banken

Stichting Geldbelangen begrijpt niet dat ABN AMRO de rente over rente niet hoeft te vergoeden aan haar klanten. “Kifid werkt hier met een puur blinddoek om de bank een hand boven het hoofd te houden”, vertelde Rob Goedhart, voorzitter van de stichting. “Dit compensatiestelsel kan ook nadelige gevolgen hebben voor de compensatie stelsels van andere banken, dus ik zal zonder twijfel in beroep gaan bij de Commissie van Beroep.”

ABN AMRO kwam in eerste instantie met een compensatieregeling, in overeenstemming met de Consumentenbond, waarmee 250 miljoen euro was gemoeid. Dat bedrag werd later met nog eens 90 miljoen euro verhoogd, omdat meer klanten recht zouden hebben op een vergoeding. Volgens Geldbelangen blijft het een ‘flutregeling’.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant