Nieuws: ABN Amro als speurhond omtrent Financiële criminaliteit

ABN Amro heeft duizend mensen extra in dienst genomen in het afgelopen jaar. Deze werknemers gaan zich focussen op het opsporen van fraude, witwassen en andere soorten financiële criminaliteit. Hiermee is het aantal fraudemedewerkers verdubbeld.

Topman Kees van Dijkhuizen heeft aangegeven dat dit aantal naar drieduizend zal gaan stijgen. Van het totaal aantal medewerkers is momenteel negen procent fraudespeurder. In het derde kwartaal van 2019 heeft de DNB bekend gemaakt dat alle particuliere klanten in Nederland opnieuw moesten worden doorgelicht om te kijken of sporen zijn van fraude. Daarop besloot het OM een onderzoek te openen naar ABN Amro.

Het in orde brengen van de dossiers van klanten moet in 2022 zijn afgerond. Verder is niets bekend gemaakt over het onderzoek van de OM. ABN Amro maakte wel dertien procent minder winst dan het jaar daarvoor. Dit zou te maken hebben met de lage rente en slechte leningen in het buitenland.

Eerder klaagden fiscalisten van NOB en RB over de capaciteit bij het OM en de Financial Intelligence Unit voor het opvolgen van witwasmeldingen. De capaciteit zou te klein zijn. Daardoor zouden zij de mankracht niet hebben om werk te maken van alle meldingen die worden gemaakt. De fiscalisten vinden het frustrerend dat het OM en de Fiod zelden iets doen aan de meldingen die zij binnenkrijgen. Ook banken zijn ongerust.

Klik hier voor het hele artikel.

Financieel recht advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over de zorgplicht van banken met betrekking tot een hypotheek of ander financieel product? Neem dan nu contact met ons op.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant