Nieuws: ABN laks bij identiteitsdiefstal

Slachtofferhulp Platform GIBO is verbaasd over de houding van ABN AMRO ten opzichte van klanten die slachtoffer zijn van identiteitsdiefstal.

Afspraken

Andere banken hielden zich aan afspraken die met demissionair minister Wopke Hoekstra waren gemaakt over het vergoeden van bedrogen klanten. ABN AMRO biedt echter geen restitutie aan verschillende slachtoffers. “Ik denk dat de ABN niet begrijpt wat ze met de minister hebben afgesproken”, zegt Freek Groenendijk van de Stichting GIBO in het programma Kassa.

Tevens is de beveiliging niet op niveau. ABN heeft het hoogste opnamebedrag van contant geld, namelijk maximaal € 10.000,- per dag per pashouder. Andere banken hebben een maximale limiet van € 5.000,-.

Bij ABN AMRO kunnen criminelen in een bancaire omgeving € 50.000,- per keer extra betalen en zelf de limiet verhogen. Bij ING kun je ook € 50.000,- betalen, maar als je daar een ondergrens hebt gesteld, gaat de verhoging pas in als deze ook op mobiel wordt bevestigd.

Internetbankieren

Er zijn ook verschillen tussen de aanbieders van internetbankieren. Bij ING is de standaard € 5.000,- en bij SNS en ASN is dat € 1.000,-. Deze banken maken ook gebruik van blokkades om de standaarden te verhogen , zoals wachttijden van enkele uren. Bij Rabobank is de overschrijving limiet 50.000, maar klanten kunnen deze zelf verlagen. Daarna kan de limiet alleen weer verhoogd worden als je belt of een bankkantoor bezoekt.

Bij ABN AMRO kan een crimineel die een online bankrekening binnensluipt 250.000 euro overmaken door te betalen met e-dentifier. Dit is standaard en kan door de klant niet worden verminderd.

ABN kondigde aan dat ze een aantal onzichtbare blokkades voor klanten hebben ingebouwd. Volgens haar heeft dit al meerdere vormen van fraude tegengehouden.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR/EVR of andere verwijzingsregisters? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant