Nieuws: DNB ontevreden over witwas aanpak

De Rabobank is opgedragen om de gebreken in de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) te herstellen. Rabobank heeft dit in aanwijzing ontvangen van De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder heeft ondervonden dat er aanzienlijke tekortkomingen zijn ontstaan bij de uitvoering, vastlegging en uitbesteding van het cliëntenonderzoek, transactiemonitoring en melding van ongebruikelijke transacties.

Zware waarschuwing

Een aanwijzing kan gezien worden als een zware waarschuwing. Als de bank binnen een bepaalde periode geen verbetring laat zien van haar procedures, dan volgt er een aanzienlijk hoge boete. Dit is niet de eerste keer dat Rabobank in de knoop ligt met de toezichthouder. In februari van dit jaar werd een voorlopige boete van een half miljoen euro verbeurd verklaard. De bank had onvoldoende gedaan om de gebreken in de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) op te lossen.

Last onder Dwangsom

De aanwijzing volgt op de Last onder Dwangsom (LoD), die DNB in september 2018 heeft opgelegd aan Rabobank. In deze LoD stond vast dat alle KYC-verbeteringen (Know Your Customer) per 1 april moesten voldoen aan de Wwft. De gehele klantenportefeuille van Rabobank Retail Nederland moest aan elke vereiste voldoen voor goedkeuring.

Ook heeft DNB aangekondigd dat een ‘punitief handhavingstraject’ wordt gestart, waarvan de uitkomst op dit moment niet bekend is. Wat dat precies betekent is niet bekendgemaakt.

Reactie

Wiebe Draijer, voorzitter van de groepsdirectie, geeft als reactie dat de Rabobank als coöperatieve bank met een missie middenin de maatschappij staat. Ze staan voor het beschermen van haar klanten, leden en de maatschappij tegen financiële criminaliteit.

Verder neemt hij als standpunt dat de rol als poortwachter van het financiële systeem als een van haar prioriteiten wordt gezien. Het is haar verantwoordelijkheid en past bij haar betrokkenheid in de samenleving.

Draijer sluit af met: “Dagelijks zetten zo’n 4.500 medewerkers wereldwijd zich onverminderd in om verbeteringen door te voeren die nodig zijn. Het bouwen van een robuuste en toekomstbestendige KYC-organisatie is een voortdurend proces en heeft onze grootste aandacht. Hierover zijn we continu in gesprek met DNB.”

Lees meer op de website van De Nederlandsche Bank.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant