Nieuws: AFM: Nog niet alle banken en brokers voldoen aan nieuwe regelgeving

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de naleving van nieuwe Europese regelgeving. De AFM onderzocht hiervoor of banken en brokers handelden in lijn met Mifid II. Mifid II bevat regels met betrekking tot de transparantie van banken en brokers over de kosten die zij in rekening brengen.

Beleggers moeten informatie overzichtelijk krijgen

Beleggers krijgen op dit moment nog niet op een overzichtelijke wijze alle informatie te zien over de kosten die aan hen in rekening wordt gebracht, zo concludeert de AFM. Dit maakt het voor klanten van banken en brokers lastig om prijzen te vergelijken. Om dit makkelijker te maken moeten klanten de ’total cost of ownership’ te zien krijgen. Hierin staan alle kosten die de belegger maakt om zijn aandelen positie aan te houden. Ook moet worden aangegeven of de klant via beheer of execution only belegt en welke kosten daaraan verbonden zijn.

Banken en brokers toetsen producten nog onvoldoende

Uit het onderzoek van de AFM blijkt ook dat nog niet alle banken en brokers de regels omtrent het aanbieden van producten correct toepassen. Mifid II eist dat banken en brokers toetsen voor welke doelgroep producten geschikt zijn. Omdat dit nog niet altijd gebeurd kunnen complexe en risicovolle producten mogelijk worden verkocht aan beleggers voor wie zij niet geschikt zijn. Dit kan schadelijk zijn voor beleggers.

Milde toezichthouder wil naleving snel op orde hebben

De regels van Mifid II zijn begin 2018 van kracht geworden. De AFM geeft aan enige coulance te hebben toegepast in de vervulling van haar rol als toezichthouder. Banken brokers moesten immers veel regelgeving implementeren in korte tijd. Nu moet de naleving van de regelgeving echter snel op orde komen. Gebeurt dit niet dan worden er maatregelen toegepast, stelt de AFM.

Klik hier voor het volledige nieuwsbericht in het Financieel Dagblad van 5 februari 2019.

Financieel Recht Advocaten

Financieel Recht Advocaten komt graag in contact met particulieren en ondernemers die vragen hebben over beleggingsdiensten. Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen met een van onze advocaten.

Zie vergelijkbare nieuwsberichten:

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant