Nieuws: AFM presenteert jaarcijfers over 2017 en concludeert dat scherp toezicht hard nodig blijft

Op 12 april 2017 heeft de Autoriteit Financiële Markten (hierna: “AFM”) haar jaarverslag over 2017 gepresenteerd. Tijdens de presentatie gaf Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM, uitdrukkelijk aan dat de financiële markten steeds complexer worden, waardoor scherp toezicht onverminderd nodig blijft. Zowel op aanbieders als tussenpersonen.

Van Vroonhoven gaf meermaals aan dat versoepeling van de regels “geen optie” is. Het economisch tij lijkt te zijn gekeerd. Door de lage rente bij sparen en de complexer wordende markten, is het toezicht hard nodig geweest in 2017.

Handhaving diplomaplicht tussenpersonen

De AFM maakte kenbaar de diplomaplicht strenger te gaan handhaven. Ook tussenpersonen komen daarbij onder het vizier te liggen. Ook in 2016 controleerde de AFM al tientallen ondernemingen van tussenpersonen op de juiste diploma’s. Dat leidde echter niet tot handhaving. Het toezicht op tussenpersonen wordt dit jaar geïntensiveerd, zo geeft de AFM aan.

Waarschuwen ten aanzien van risico’s aflossingsvrije lening

De AFM wil naast handhaving ook meer aan preventie gaan doen. Onder andere door consumenten zoveel mogelijk te bewegen om af te lossen op aflossingsvrije hypotheken. Anders gaat dat aan het eind van de looptijd, als er ineens wél afgelost moet worden, voor problemen zorgen bij huisbezitters. De AFM benadrukt dat aflossen op de hypotheek een goed alternatief kan zijn voor mensen die vinden dat spaargeld vanwege de lage rentes weinig oplevert.

Klik hier voor het volledige jaarverslag 2017 van de AFM.

Financieel Recht Advocaten

Bent u consument of ondernemer en heeft u een geschil met uw financieel dienstverlener? Heeft u schade geleden als gevolg van het feit dat uw bank, verzekeraar of beleggingsadviseur haar zorgplicht heeft geschonden? Neem dan hier contact op met een van de gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten. Financieel Recht Advocaten staat al meer dan tien jaar particulieren en ondernemers bij die een geschil hebben met een aanbieder van financiële producten en diensten.

Zie vergelijkbare nieuwsberichten:

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant