Nieuws: AFM onderzoekt PFOF-handelsplatformen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een methode ontwikkeld die beter zicht geeft op de impact van Payment For Order Flow (PFOF) dienstverlening door brokers.

Slechtere prijzen

Uit een eerste analyse bij een aantal partijen blijkt dat PFOF resulteert in structureel slechtere prijzen voor de retailbelegger. In Nederland is PFOF verboden en de Europese toezichthouder ESMA waarschuwde onlangs voor de risico’s ervan.

Bij PFOF betaalt een handelsplatform of een market maker een vergoeding aan de broker in ruil voor het alleenrecht op de orderuitvoering van diens klanten. Het idee is dat de kosten van de broker hierdoor omlaag gaan en daarmee ook voor de klant.

Onwenselijke prikkel

Afgelopen zomer waarschuwde de European Securities and Markets Authority (ESMA) brokers en beleggers al voor de risico’s van PFOF. Deze handelsmethode is vaak in gebruik bij nieuwkomers op de brokermarkt. Het zorgt voor de onwenselijke prikkel bij een broker om de partij te selecteren die de hoogste vergoeding betaalt, in plaats van de partij die de orders van de beleggers het beste kan uitvoeren.

De AFM ziet dat PFOF als handelsmodel in Europa aan populariteit wint. Dit is niet wenselijk omdat het resulteert in voor de belegger ondoorzichtige kosten. Ook druist dit handelsmodel in tegen het beginsel van open en concurrerende markten. PFOF is in Nederland al verboden. De AFM pleit al langer voor een EU-verbod. Dit zorgt voor een gelijk speelveld en voorkomt dat brokers die in een ander EU-lidstaat zijn gevestigd Nederlandse beleggers met PFOF kunnen bedienen.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant