Nieuws: Financiële instellingen nog altijd onvoldoende gemotiveerd om klantbelang centraal te zetten

Financiële instellingen zijn nog altijd onvoldoende intrinsiek gemotiveerd om verbeteringen door te voeren ten behoeve van de klant, aldus Merel van Vroonhoven, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), tijdens de presentatie van het jaarverslag over 2015. Van Vroonhoven vindt dat de AFM een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling bij banken en andere financiële instellingen om het klantbelang meer centraal te stellen.

Volgens Van Vroonhoven zou het meer centraal zetten van het klantbelang een stuk langzamer gaan zonder het duwtje in de rug van de AFM. Van Vroonhoven stelt dat het niet zo hoort te zijn dat de financiële instellingen slechts iets doen omdat de AFM het zegt.

Banken en verzekeraars moeten opwaartse lijn weer oppakken

De AFM ziet dat de zogenoemde dashboardscores voor de mate waarin de grootste banken en verzekeraars het klantbelang centraal stellen, na vijf jaar opwaartse beweging zijn gestabiliseerd. Het toezicht is er op gericht dat zij hier de opwaartse lijn weer oppakken. Positief is dat de roep van de AFM om meer transparantie heeft geleid tot onder meer de Vertrouwensmonitor. Hiermee leggen de banken verantwoording af aan hun klanten en overige stakeholders.

Ook het klantbelang van zakelijke (mkb-)klanten moet centraler komen te staan

De AFM vindt dat de sector de verbeteringen in het belang van consumenten moet doorvertalen naar (kwetsbare) zakelijke klanten. De constatering van de AFM in december 2015 dat banken bij de herbeoordeling van rentederivatencontracten met mkb-ondernemingen het klantbelang onvoldoende centraal hebben gesteld, onderstreept dit nog eens.

Financieel Recht Advocaten

Lijdt u schade of dreigt u schade te gaan leiden als gevolg van zorgplicht schending door uw accountant, bank of vermogensbeheerder? Of wilt u op gelijkwaardig niveau met hen in contact treden omdat een en ander niet goed aanvoelt? Neem dan hier vrijblijvend contact met ons op. Financieel Recht Advocaten staat al meer dan tien jaar particulieren en ondernemers bij die een geschil hebben met een aanbieder van financiële producten en diensten.

Klik hier voor het jaarverslag van de AFM over 2015.

Zie ook vergelijkbare artikelen:

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant