Nieuws: Afschaffing rentebedenktijd door ING verzwegen

In 2016 heeft ING besloten om de rentebedenktijd af te schaffen. Aan klanten die reeds een hypotheek met deze optie hadden lopen, is de mogelijkheid geboden de financiering boetevrij af te lossen. Dit heeft de ING niet naar de klanten gecommuniceerd. Het Kifid was van mening dat de bank dat ook niet hoefde te doen, ten aanzien van de beleidsvrijheid die de bank toekomt.

Een klant heeft in 1999 een hypotheek gesloten met een rentevaste periode van 20 jaar. De klant doet in 2015 navraag bij de bank of de mogelijkheid bestaat om de rente tussentijds aan te passen. Vanwege de hoge boeterente ziet te klant af van de aanpassing. Aan het einde van de rentevaste periode in 2019 accepteert de klant het verleningsvoorstel van de bank.

De klant komt erachter dat ING het beleid in 2016 heeft veranderd rondom de hypotheken met rentebedenktijd. Het verschil tussen de rente die de klant daadwerkelijk heeft betaald en de actuele rente zit een verschil van 13.902 euro ten voordele van ING.

Klant vindt het niet kunnen dat ING de klant niet op de hoogte heeft gebracht van de beleidswijziging, terwijl ING wist dan de wensen van de klant. Hierdoor heeft ING haar zorgplicht geschonden.

ING is van mening dat zij klanten niet hoeft te informeren over de beleidswijziging als daar niet actief naar wordt gevraagd. Het informeren is geen verplichting. De geschillencommissie oordeelt dat er inderdaad geen wettelijke verplichting op de bank rust om klanten te informeren over de wijziging.

De bank heeft weliswaar een informatieplicht, maar deze strekt niet zover dat de bank aan klanten op een proactieve wijze dient te informeren over de beleidswijziging. De bank is wel verplicht om bij het afsluiten alle voorwaarden juist en volledig onder de aandacht te brengen.

Klik hier voor de uitspraak van het Kifid.

Klik hier voor het gehele artikel.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over de zorgplicht van banken met betrekking tot een hypotheek of ander financieel product? Neem dan nu contact met ons op.

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant