Nieuws: Beleggers gebruiken witwasschikking om ING aansprakelijk te stellen voor beleggingsfraude

Meneer E heeft een adviesbureau waarmee hij advies geeft aan mensen over de hele wereld die willen handelen in valuta. Ook faciliteert hij via zijn adviesbureau het investeren in valuta. Hij komt in 2012 bij ING en wil twee zakelijke rekeningen openen voor zijn bedrijf. ING doet zoals gebruikelijk onderzoek naar de klant een vraagt hem welke maatregelen hij heeft genomen om niet betrokken te raken bij fraude of witwassen. Meneer E geeft aan dat hij alleen werkt voor klanten die zich met een paspoort kunnen identificeren. ING beoordeelt deze maatregel als adequaat en beoordeelt het bedrijf van meneer E met een normaal risico.

Nadat E de rekening heeft gekregen komt er in korte tijd veel geld binnen. Het gaat om zo’n $50 miljoen van zo’n 1850 beleggers vanuit de hele wereld. De beleggers waren in de veronderstelling dat zij aan het beleggen waren in valuta maar dit was niet het geval. Het geld dat op de rekening binnenkwam werd door E, samen met zijn compagnon meneer G, weggesluisd. In juni 2012 wordt een bedrag van $25 miljoen overgemaakt naar een rekening in Hongarije waarna het verdwijnt.
Inmiddels zijn zowel de Amerikaanse als Nederlandse autoriteiten een onderzoek gestart naar de heren E en G en hun bedrijf. Meneer E en meneer G zijn inmiddels opgepakt en zitten al meer dan een jaar in voorarrest.

ING aansprakelijk gesteld vanuit Amerika

Uit documenten van de Amerikaanse rechtbank blijkt dat ING in oktober aansprakelijk is gesteld door de beleggers uit Amerika die geld hebben overgemaakt naar de zakelijke rekening van de malafide onderneming. In Amerika is inmiddels ook een zogenaamde receiver benoemd. Dit is een soort curator die het geld voor de opgelichte beleggers moet terughalen.
Dit is gebeurd naar aanleiding van een brief de Nederlandse advocaat van de Amerikaanse beleggers in oktober stuurde naar Allen & Overy, het advocatenkantoor dat ING bijstaat. In deze negen pagina’s tellende brief wordt het witwas schandaal verbonden met de wijze waarop ING de rekening aan de onderneming van meneer E verstrekte. Voor het witwas schandaal trof ING in september 2018 een schikking met het OM van €775 miljoen.
De brief stelt dat ook in deze zaak ING steken liet vallen met het controleren van nieuwe klanten, dat zij ongebruikelijke transacties slecht monitorde en dat ING klanten door inschattingsfouten in verkeerde risico categorieën indeelden. Deze handelwijze van ING leidde tot substantiële schade bij de beleggers. In het ING-dossier dat in handen is van de Amerikaanse rechtbank valt te lezen wat de medewerkers van ING hebben nagelaten. Uit het dossier blijkt dat ING niet kan aantonen waarom zij geen actie heeft ondernomen nadat een inwoner uit Haarlem zonder enige opleiding of ervaring met valutahandel in een periode van enkele maanden tientallen miljoen vanuit de hele wereld ontving. Dit zou toch moeten opvallen en worden aangemerkt als ongebruikelijke transactie. Daarnaast blijkt dat ING niet wist dat meneer E en meneer G al eerder waren betrokken bij een soortgelijke beleggingsfraude. Dit wordt geregistreerd in de World Check-database maar deze database blijkt door ING dus niet geraadpleegd te zijn.

Schikking witwas schandaal opent nieuwe deuren

In 2017 probeerde de Amerikaanse beleggers ook al om schade te verhalen bij ING. Als reactie stelde de ING destijds dat zij altijd de wet en regelgeving hebben nageleefd. Echter in een verklaring naar aanleiding van de schikking in september erkende ING dat er serieuze tekortkomingen waren bij het voorkomen van financiële criminaliteit.
Nu de ING erkent dat er fouten zijn gemaakt kan dit nieuwe deuren openen voor de aansprakelijk stelling van ING. De schikking die ING heeft getroffen valt onder het strafrecht maar de stukken die daarmee openbaar zijn geworden kunnen nu ook gebruikt worden in een civiele aansprakelijkheidszaak. “De strafrechtelijke kant van de ING-affaire kan zo zeker nog een civielrechtelijk vervolg krijgen in de vorm van een aansprakelijkheidsstelling en de vordering van schadevergoeding” verteld hoogleraar Eddy Bauw van de Universiteit Utrecht aan het NRC.
ING wil niet inhoudelijk reageren op de zaak en stelt wel vaker te worden betrokken in juridische procedures. Dit zou onvermijdbaar zijn vanwege de wereldwijde bedrijfsvoering.

Klik hier voor het volledige nieuwsbericht in het NRC van 20 februari 2019

Financieel Recht Advocaten

Financieel Recht Advocaten komt graag in contact met particulieren en ondernemers die vragen hebben over aanbieders van beleggingsdiensten. Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen met een van onze advocaten.

Zie vergelijkbare nieuwsberichten:

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant