De komst van de nieuwe financiële bijsluiter voor beleggingsfondsen is uitgesteld tot 2022. Dit blijkt uit een politiek akkoord dat afgelopen week is gesloten tussen de Europese Commissie en het Europees Parlement. Aanbieders van beleggingsfondsen moesten eigenlijk vanaf 1 januari 2020 een Key Information Document (KID) opstellen voor ieder beleggingsfonds dat zij aanbieden. Op dit moment bestaat er al een financiële bijsluiter (de KIID), echter moet de nieuwe financiële bijsluiter (de KID) meer informatie geven over de kosten die aan beleggers in rekening worden gebracht. Hiermee moet het voor beleggers makkelijker worden om de vele duizenden Europese beleggingsfondsen met elkaar te vergelijken.
Vermogensbeheerders stellen dat nieuwe regels tot verwarring leiden
Europese vermogensbeheerders zijn het niet eens met de komst van de vernieuwde financiële bijsluiter. Zij stellen dat de wijze waarop zij informatie moeten weergeven, kan leiden tot een vertekend beeld. Vooral de informatie omtrent de kosten leidt tot protest. Van fondsen wordt verwacht dat zij de kosten die de broker in rekening brengt en de transactiekosten uitsplitsen. Deze zijn afhankelijk van het moment dat de klant een order inlegt en het moment dat de vermogensbeheerder de transactie uitvoert. Als een aandeel in die tussentijd gedaald is in waarde kunnen die kosten negatief uitpakken. Andersom kunnen de kosten ook heel hoog uitpakken vanwege een koersstijging. Dit kan tot verwarring leiden bij de belegger zo stelt Andreas Stepnitzka van Europese branchevereniging Efama.
Verwachte rendementen worden gebaseerd op historische gegevens
Die vernieuwde financiële bijsluiter moet ook het verwachte rendement van het beleggingsfonds bevatten. Voor de berekening van dit te verwachte rendement moeten fondsen allemaal dezelfde formule toepassen. Deze formule is echter gebaseerd op in het verleden behaalde resultaten. De afgelopen jaren hebben beleggingsfondsen uitstekend gepresteerd. De nieuwe formule voor de berekening van het verwacht rendement houdt hier echter geen rekening mee. Dat kan mogelijk leiden tot misleiding van beleggers, vinden de vermogensbeheerders.
Brancheverenigingen blij met uitstel
Efama pleitte al eerder voor uitstel van de nieuwe KID. Ook Dufas, de branchevereniging voor Nederlandse vermogensbeheerders en beleggingsinstellingen zijn positief over het uitstel. ‘Nu hebben we de kans om de kinderziektes eruit te halen’ aldus Iris van de Looij, directeur van Dufas.
Klik hier voor het volledige nieuwsbericht in het Financieel Dagblad van 8 februari 2019
Financieel Recht Advocaten
Financieel Recht Advocaten komt graag in contact met particulieren en ondernemers die vragen hebben over aanbieders van beleggingsdiensten. Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen met een van onze advocaten.
Zie vergelijkbare nieuwsberichten:
Wij staan voor u klaar
- Tegen financiële dienstverleners
- 10+ jaar ervaring
- Eerlijk en transparant