Nieuws: Bestuurder AFM ontevreden over witwas- en fraudeaanpak

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de accountancy sector in zijn geheel nog onvoldoende kennis en ervaring met de aanpak van witwas en fraude. Deze sector is nog niet op orde om de functie van poortwachter te kunnen uitvoeren. Ook de cultuur binnen de sector en de mindset laat nog te wensen over.

Ontevreden over handelswijze

Hanzo van Beusekom – bestuurder bij de AFM – heeft zich hierover uitgelaten tijdens het Foundation for Auditing Research Congress (FAR) op 22 juni 2022. Hij stond vooral stil bij de aanpak van fraude en witwassen in de sector en hoe er wordt omgegaan met risico’s. De kans op fraude neemt eerder toe dan af, stelde hij, door ontwikkelingen als digitalisering, duurzaamheid en internationalisering.

Het signaleren en opvolgen van frauderisico’s) is een belangrijke verantwoordelijkheid van de accountant. Helaas lijkt volgens Beusekom de sector als geheel onvoldoende inspanning te leveren op de poortwachtersfunctie te vervullen. Volgens hem ligt dit aan een gebrek aan kennis en ervaring. Ook is er een verkeerde mindset en interne cultuur.

Van Beusekom vroeg zich in zijn speech daarom af hoe accountantsorganisaties reageren wanneer een junior accountant een mogelijke fraude op het spoor is wanneer ze een jaarrekening controleert. Kan ze openlijk haar vermoedens uitspreken en krijgt ze toegang tot de juiste tools? Krijgt ze de hulp en ondersteuning die ze nodig heeft om het goed te onderzoeken?

Ruimte voor verbetering

Hoewel we verschillende verantwoordelijkheden hebben, stelt Van Beusekom, kunnen we allemaal bijdragen aan het bestrijden van fraude: ‘De AFM zet zich als toezichthouder in voor het bevorderen van eerlijke en transparante financiële markten. Fraude is per definitie oneerlijk en ondoorzichtig. Er zijn de afgelopen jaren niet veel grote boekhoudschandalen geweest, maar het risico op fraude neemt toe. Het wordt daarom tijd dat accountantsorganisaties tijd en energie steken in een effectieve aanpak. Brand voorkomen is beter dan een brand moeten blussen.’

Lees de volledige speech.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant