Nieuws: Digitale btw-aangifte ter bestrijding van btw-fraude

De Europese Commissie wil het btw-systeem in Europa digitaliseren door middel van real-time elektronische facturering. Hiermee worden beheerders van online platforms, zoals Airbnb en Uber, verantwoordelijk gemaakt voor het innen en afdragen van btw van kleine bedrijfjes en individuele verhuurders.

Nieuw systeem

Volgens cijfers van de commissie hebben de EU-lidstaten 93 miljard euro aan btw-inkomsten misgelopen in 2020, waarvan een kwart toegeschreven kan worden aan btw-fraude. De commissie stelt voor dat met het nieuwe systeem de btw-fraude teruggebracht kan worden naar 11 miljard euro per jaar.

De overstap naar e-facturering zou ook een aanzienlijke vermindering van de administratieve kosten voor EU-bedrijven betekenen. Bedrijven die aan consumenten in een andere lidstaat verkopen, zouden zich maar één keer voor btw-doeleinden hoeven te registreren en hun btw-verplichtingen kunnen voldoen via één online portaal.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant