Nieuws: Fiscus kan straks uw crypto vermogen inzien

Strafrecht Advocaten en belastingadviseurs spreken zich uit: ‘verbeter uw oude belastingaangifte snel.’ Dit gaat voornamelijk voor mensen die de afgelopen jaren cryptomunten niet hebben opgegeven bij de Belastingdienst.

Goed vertrouwen

De fiscus heeft straks de mogelijkheid om in te zien hoeveel vermogen iemand in cryptovaluta heeft staan. Deze mogelijkheid ontstaat door een nieuwe EU-richtlijn over gegevensuitwisseling, die later dit jaar in kan gaan.

Tot op heden kan de belastingdienst niet zien hoeveel vermogen iedereen in crypto heeft. Dit gaat nog op goed vertrouwen. De Belastingdienst moet erop hopen dat de beleggers eerlijk aangeven hoeveel ze bezitten. Dit kan tijdens de belastingaangifte onder het kopje ‘overige bezittingen’.

Systemen aanpassen

De fiscus kan al bij tal van instanties, zoals banken en fondsen, gegevens opvragen over burgers. Zo kan de Belastingdienst duidelijk zien hoeveel geld iemand heeft verspreid. Dit wil de Belastingdienst ook bij cryptovaluta inbrengen.

Uit een eerder artikel van ons is te lezen dat crypto dienstverleners tot 2024 de tijd hebben om de systemen aan te passen, om ervoor te zorgen dat elke transactie is voorzien van extra informatie. Deze informatie is nodig om de identiteit van de verzender en ontvanger te achterhalen.

Ontduiken

Het ontduiken van belasting is illegaal en kan extreem hoge boetes opleveren en zelfs een gevangenisstraf. Tegenwoordig kunnen burgers niet meer gebruik maken van de inkeerregeling als het gaat over inkomen uit sparen en beleggen (box 3). Dat houdt in dat er niet terug kan worden gekomen op een belastingaangifte van een jaar geleden. Liegen hierover heeft dus geen zin. De fiscus kan met vorderingen 5 jaar terug in de tijd.

Toch zien veel beleggers niet in wat de gevolgen zijn bij een foutieve belastingaangifte. “Veel van mijn cliënten hebben ooit een paar duizend euro ingelegd”, vermeldt Marco Bik, partner bij Jongbloed Fiscaal Juristen in Enschede. “Zij zitten nu boven de ton met dat vermogen, en enkelen hebben zelfs meer dan een miljoen.”. Bik voert aan dat veel beleggers niet weten dat zij de cryptovaluta moeten invullen bij de aangifte.

Wwft

Dat de fiscus straks mag meekijken in de boekhouding van crypto bedrijven, om zicht te krijgen op crypto vermogens, is onvermijdelijk volgens advocaten en adviseurs. Dat komt voornamelijk omdat Nederlandse wetgeving verplicht dat dienstverleners bijhouden wie haar klanten zijn en hoeveel vermogen ze hebben. Deze verplichtingen komen voort uit de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Financieel Recht Advocaten

Heeft u betaaldienstverlener of crypto dienstverlener vragen gesteld die betrekking hebben op de verplichtingen uit de Wwft, of heeft u vragen over het cliëntenonderzoek/KYC-onderzoek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant