Nieuws: Gegevens fraudeur moeten worden verwijderd uit registers door Reaal

De rechtbank heeft geoordeeld dat de gegevens van een fraudeur toch moeten worden verwijderd uit de registers, ondanks vaststaat dat verzekeringsfraude is gepleegd. De betreffende man is aandeelhouder van een autoverhuurbedrijf middels zijn eigen holding.

In 2003 is voor zijn Audi een WAM-verzekering gesloten. Die verzekering werd op 12 februari 2014 beëindigd. Een nieuwe verzekering is bij Reaal gesloten. Daarna is enkele dagen later de Audi overgedragen aam een autobedrijf. Een royementsverklaring is afgegeven.

Het volmachtkantoor kreeg op 24 februari dat op 13 februari een aanrijding heeft plaatsgevonden met het voertuig. Het volmachtkantoor heeft twee dagen later het dossier gesloten, aangezien de schade op een andere manier zou worden geregeld.

Reaal besloot toch de schade te laten onderzoeken. Uit dat onderzoek is gebleken dat de feiten rondom de aanrijding niet juist waren. De aanrijding zou een dag eerder hebben plaatsgevonden, geen sprake was van botscontact en de achtergebleven lak niet van een andere auto was. Hierop is besloten om de verzekering stop te zetten en de naam van de voertuigeigenaar in de registers op te nemen.

Reaal heeft een melding van de fraude gedaan. De man besloot maanden later een vergoeding van 35 mille te willen hebben en nog een vergoeding voor overige schade en kosten. In kort geding wilde de man dat zijn gegevens uit de registers werden verwijderd, maar slaagde hier niet in.

De man besloot opnieuw naar de rechter te gaan. De rechtbank komt tot het oordeel dat het proportioneel is dat de gegevens in de EVR zijn opgenomen. Wel vindt de rechtbank dat het voorval al zo lange tijd geleden heeft plaatsgevonden, dat de gegevens uit de registers moeten worden verwijderd. Dit heeft te maken met het feit dat niet is vast komen te staan dat de verzekerde een rol had en wetenschap had van de fraude onder zijn naam. De gegevens moeten binnen tien dagen na betekenis van het vonnis worden verwijderd. Dit vindt plaats onder straffe van een dwangsom van 500 euro per dag.

Klik hier voor het gehele nieuwsartikel.

Klik hier voor de uitspraak van Rechtbank Amsterdam.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u ook een geschil met of een klacht over uw verzekeraar? Wordt de uitkering op uw verzekering ten onrechte ingehouden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij behandelen geen zaken op basis van door de overheid gefinancierde rechtsbijstand (toevoegingsbasis, zie: www.rvr.org).

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant