Nieuws: Gestolen betaalkaarten erg in trek

Volgens een onderzoek kosten Europese gehackte betaalkaarten gemiddeld 14 euro. Dit kan natuurlijk ernstige gevolgen hebben voor consumenten die hier slachtoffer van zijn geworden.

Dark Web

NordVPN analyseerde in een nieuw onderzoek ongeveer 4 miljoen betaalkaarten die werden aangeboden op het Dark Web. Deze betaalkaarten komen uit maar liefst 140 verschillende landen, waarvan er 600.000 kaarten uit Europa kwamen. Hiervan komen er 1910 betaalkaarten uit Nederland.

Dit betekent dat de gegevens van deze burgers niet alleen zijn te vinden maar ook te koop staan. Criminelen kunnen met deze gegevens bijvoorbeeld leningen aanvragen of oplichtingspraktijken uitvoeren op andermans naam.

Europese kaarten

Er zat wel een prijsverschil in de betaalkaarten. Kaarten die afkomstig zijn van Europeanen zijn een stuk duurder dan kaarten over de rest van de wereld. De gemiddelde prijs van een Europese betaalkaart lag ongeveer op 14 euro terwijl het totale gemiddelde lag op € 8,50.

Het land met de meeste Europese kaarten die werden aangeboden was Frankrijk. Het ging om maar liefst 154.016 verschillende betaalkaarten. Het Verenigd Koninkrijk zat hier onder met 134.607 kaarten op het Dark Web.

Meer dan de helft (364.238) van alle ontdekte Europese betaalkaarten was van Visa, gevolgd door Mastercard (253.433) en American Express (33.950).

Mogelijkheden

Ervan uitgaande dat iemand uw bankrekeningnummer en bankkaart en naam heeft, is geld opnemen een van de mogelijkheden. Het ontnemen van uw gelden is al erg genoeg, maar criminelen kunnen nog veel meer met deze gegevens.

Wat iemand met uw bankrekeningnummer zou kunnen doen, is het misbruiken voor het afsluiten van abonnementen en het aangaan van aankopen bij bedrijven die de mogelijkheid tot eenmalige machtiging hebben. Helaas hebben bedrijven nog steeds weinig controle over dit soort fraude en kan het dus gebeuren dat zelf uw gegevens in handen zijn van criminelen.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR/EVR of andere verwijzingsregisters? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant