Nieuws: Hypotheek Visie moet ruim een ton betalen voor schenden zorgplicht

Een stel uit Nieuwkoop moet ruim een ton krijgen van Hypotheek Visie voor schenden van de zorgplicht. De hypotheekadviseur heeft niet dan wel onvoldoende de gevolgen van het aflopen van ontbindende voorwaarden voor de aankoop van een kavel toegelicht. Het stel kon niet meer van de koop af zonder een forse boete te betalen.

De rechtbank van Rotterdam mocht zich onlangs over deze zaak buigen, die de kopers tegen de adviseur hadden aangespannen. In 2016 kocht het stel een kavel te Nieuwkoop. Omdat de hypotheek maar niet rondkwam, is diverse keren met de verkoper overeengekomen om de ontbindende voorwaarden te verlengen. De ontbindende voorwaarden liepen 1 februari 2017 af. Dit keer hadden de kopers niet aangegeven dat de financiering nog steeds niet rond was. Er is uiteindelijk nooit een financiering gekomen, waardoor van de koop moest worden afgezien.

Het stel moest 115.000 euro boeterente betalen aan de verkoper indien de koop niet door zou gaan. De kopers wisten dat de ontbindende voorwaarde afliepen. De rechtbank is van mening dat het de taak van de hypotheekbemiddelaar is om te wijzen om consequenties van het aflopen van ontbindende voorwaarden.

De zorgplicht omvat onder meer dat gesproken met worden over de risico’s van het verstrijken van een dergelijk financieringsvoorbehoud. Zo kan men een afgewogen beslissing nemen om al dan niet gebruik te maken van een voorbehoud. Hierbij speelt de kans op het krijgen van een financiering een aanzienlijke rol.

Daarnaast is volgens de rechtbank gebleken dat de kans dat een financiering niet rond zou komen in dit geval aanzienlijk was. De hypotheekadviseur had met het stel moeten bespreken en erop wijzen wat voor consequenties het ongebruikt laten verlopen van het financieringsvoorbehoud met zich meebracht.

De hypotheekadviseur kan dus aansprakelijk worden gesteld voor een groot deel van de geleden schade door het stel. De adviseur heeft op zijn beurt gepoogd om de makelaar voor de schade te laten opdraaien, maar dit is hem niet gelukt. De makelaar heeft onder andere de kopers benadrukt dat zij zelf de termijnen voor het aflopen van de voorwaarden moesten bewaken.

Kopers moeten ook een deel van de geleden schade dragen nu zij ook het verwijt kunnen worden gemaakt dat zij bepaalde uitgaven hadden gedaan zonder dat zekerheid bestond over het feit dat daadwerkelijk een hypotheek verstrekt zou worden.

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel op amweb.

Klik hier voor de gehele uitspraak van de rechtbank.

Financieel recht advocaten

Heeft u als particulier een conflict met een financiële partij? Financieel Recht Advocaten adviseert en procedeert in zaken tegen financiële dienstverleners.

Heeft u als ondernemer een conflict met een financiële partij? Financieel Recht Advocaten adviseert over zekerheden, kredieten, renteswaps en dekkingsgeschillen en procedeert in zaken tegen banken en verzekeraars.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen met een van onze advocaten.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant