Nieuws: Overwaarde telt niet mee bij afsluiten of verlengen hypotheek

Veel 50-plussers met een aflossingsvrije hypotheek dreigen in de problemen te komen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Veel van hen hebben nauwelijks afgelost op hun hypotheek, maar hebben wel een flinke overwaarde op hun huis. ING waarschuwt echter dat het essentieel is om voldoende inkomen te hebben op het moment dat er een nieuwe hypotheekaanvraag wordt gedaan, omdat de overwaarde niet of nauwelijks meetelt bij de beoordeling van een nieuwe hypotheekaanvraag.

Hoogte hypotheek wordt bepaald door het inkomen

Volgens ING zijn veel 50-plussers zich niet bewust van het feit dat de overwaarde niet wordt meegerekend. Uit een onderzoek van Kantar TNS in opdracht van ING blijkt dat 87 procent van de 50-plussers zich comfortabel voelt met hun huis en hypotheek. Dankzij de aflossingsvrije hypotheek hebben ze lage maandlasten en is aflossen en sparen niet nodig volgens de helft van de ondervraagde groep huizenbezitters. Door deze situatie kan het aanvragen van een nieuwe hypotheek, of het verlengen van de hypotheek, nog wel eens een zorgenkindje worden voor de 50-plussers. Wim Flikweert, manager Wonen bij de bank, waarschuwt: “Ouderen zijn zich niet bewust dat bij een nieuwe hypotheek vooral naar het inkomen wordt gekeken en niet naar de overwaarde”.

Gepensioneerde zijn risicogroep 

Zeker op het moment dat mensen met pensioen gaan, wordt het inkomen vaak lager. Veel mensen willen dan in hun huis blijven wonen. Het is echter de vraag of het pensioeninkomen nog hoog genoeg is om een hypotheek aan te vragen of te verlengen. Als er geen nieuwe hypotheek mogelijk is, dan zal de woning helaas verkocht moeten worden.

Tijdig in actie komen

De ervaring van de bank is dat veel woningbezitters pas zeer kort voor het einde van de looptijd van hun hypotheek in beweging komen. Mensen vertrouwen erop dat de bank wel een nieuw hypothecair krediet verstrekt, tegen dezelfde lage maandlasten. Dat schijnt niet altijd mogelijk te zijn. Flikweer adviseert mensen daarom om tijdig met de bank of een adviseur te bezien of zij straks voor een nieuwe hypotheek in aanmerking komen. Als blijkt dat het toekomstig inkomen niet toereikend is, dan kan er actie worden ondernomen. De klant zou dan bijvoorbeeld extra kunnen gaan aflossen, zodat er een lagere hypotheek mogelijk is.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u een klacht over uw bank ten aanzien van een (her-)financiering? Of wenst u op gelijkwaardig niveau met uw bank in gesprek te komen over de (rente)condities van uw hypotheek? Of heeft u schade geleden als gevolg van een zorgplichtschending door uw bank? Neem hier vrijblijvend contact op met een van de advocaten van Financieel Recht Advocaten. Ons kantoor heeft ruime ervaring met het procederen tegen banken, tussenpersonen, financieel adviseurs, hypotheekadviseurs, beleggingsadviseurs en vermogensbeheerders. 

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant