Nieuws: Opvallende reclamecampagne van banken: ‘Word ook aflossingsblij!’

Een aantal grote Nederlandse banken is een reclamecampagne begonnen onder het motto ‘word ook aflossingsblij’. De banken proberen huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek via deze campagne te stimuleren om in actie te komen, door onder meer op hun hypotheek te gaan aflossen. Dat is natuurlijk opmerkelijk, omdat de banken zelf de aflossingsvrije hypotheken zelf jarenlang aan de man hebben gebracht.

Toezichthouders uiten hun zorgen over de aflossingsvrije hypotheken

De totale waarde van de gezamenlijke aflossingsvrije hypotheken in Nederland bedraagt 340 miljard euro. Toezichthouders DNB en AFM hebben al eerder hun zorgen geuit over de risico’s aan een aflossingsvrije hypotheek. Het probleem is immers dat het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek tegenwoordig niet meer mogelijk is. Ook niet voor huizenbezitters die nu zo een hypotheek hebben. Zij zullen na de looptijd van de huidige aflossingsvrijemhypotheek, een nieuwe financiering moeten afsluiten waarbij zij wel dienen af te lossen. Dat leidt tot hogere maandlasten en kan soms zelfs tot grote financiële problemen leiden. Bijvoorbeeld bij huizenbezitters die hun aflossingsvrije hypotheek moeten herfinancieren terwijl zij (bijvoorbeeld ten gevolge van een pensioen) teruglopende inkomsten hebben. Het kan dan zomaar zijn dat zij geen herfinanciering voor hun woning kunnen krijgen en noodgedwongen moeten verhuizen.

Ongeveer 265.000 huishoudens bevinden zich in de risicocategorie

Uit onderzoek van ING, Rabobank, ABN Amro en de Volksbank blijkt dat 265.000 huishoudens een relatief hoge hypotheek hebben ten opzichte van hun woningwaarde. Zij bevinden zich in een risicocategorie. De banken hebben deze groep al actief benaderd om gezamenlijk de financiële situatie in kaart te brengen.

Ook de toezichthouders AFM en DNB dringen al langer aan tegenover huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek om actie te ondernemen. Het doemscenario is dat ineens veel (gepensioneerde) huizenbezitters hun woningen moeten verkopen, omdat zij de financiële lasten niet meer kunnen dragen. De praktijk wijst nu echter uit dat veel huizenbezitters zich nog niet bewust zijn van de risico’s. Dat ligt er waarschijnlijk aan dat veel aflossingsvrije hypotheken pas tussen 2025 en 2035 aflopen. 

Vereniging Eigen Huis pleit voor kosteloos oversluiten van aflossingsvrije hypotheek

De Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft een brief gestuurd naar de banken waarin is uiteengezet dat de banken geen kosten in rekening zouden moeten brengen aan hypotheekhouders die hun aflossingsvrije hypotheek willen oversluiten. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft inmiddels laten weten om hier weinig in te zien. Volgens de NVB kunnen huizenbezitters ook zonder oversluiten van hun hypotheek voorzorgsmaatregelen treffen, zoals jaarlijks boetevrij extra aflossen op hun hypotheek.

Klik hier voor meer informatie over de reclamecampagne ‘word ook aflossingsblij’.

Financieel Recht Advocaten

Neem hier contact op met een van onze gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten als u juridisch advies wilt over uw (aflossingsvrije) hypotheek. Onze advocaten hebben ruime ervaring met het procederen tegen banken, verzekeraars en vermogensbeheerders.

Zie ook vergelijkbare nieuwsberichten:

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant