Nieuws: Stortvloed aan meldingen leidt tot wijziging witwasregels

De regels omtrent het melden van verdenkingen van witwassen worden aangepast. De regels, die nog geen jaar oud zijn, worden door het ministerie van Financiën weer onder de loop genomen. Een deel van de nieuwe regels wordt daarom teruggedraaid. Dit heeft het ministerie besloten na een explosieve toename in het aantal meldingen.

Objectieve criteria

Met de aanscherping van de witwasregels voor financiële instellingen werden objectieve criteria geïntroduceerd. Sinds afgelopen zomer moesten banken meldingen maken op basis van objectieve criteria. Dit betekend dat de bank van alle transacties die aan bepaalde voorwaarden voldeden, een melding moest maken aan het landelijk meldpunt Financial Intelligence Unit. Zo moesten alle transacties naar landen op een zwarte lijst gemeld worden. Ook als de bank zelf niets verdachts zag moest toch een melding worden gemaakt.

Te veel meldingen

Het objectieve criterium leidde tot een grote toename aan het aantal meldingen. Omdat alle transacties naar bepaalde landen gemeld moesten worden kwamen er veel melding binnen die een loos alarm opleverden. Regelmatig kwamen er meldingen binnen van toeristen die pinbetalingen verrichtte tijdens hun vakantie. De toename heeft de Financial Intelligence Unit er toe gezet om het ministerie van Financiën te vragen maatregelen te nemen.

Meer werk voor banken

Het voordeel van het melden op basis van objectieve criteria was dat banken dit makkelijk konden automatiseren. Nu de objectieve criteria niet langer gebruikt kunnen worden moeten de financiële instellingen terugvallen op de subjectieve criteria. Dit houdt in dat de bank zelf moet gaan controleren of een transactie gemeld moet worden.
De meldplicht geldt niet alleen voor banken. Alle financiële instellingen waarop de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorisme financiering van toepassing is, moeten melding maken van ongebruikelijke transacties. In een eerste reactie laat advocatenkantoor Hartoghs weten dat ‘afschaffing van de objectieve meldplicht legt naar onze mening de last ten onrechte bij de Wwft-instellingen, omdat zij de transacties alsnog aan de hand van de subjectieve indicator moeten toetsen’.

Klik hier voor het volledige nieuwsbericht uit het Financieel Dagblad.

Financieel Recht Advocaten

Heeft een financiële instelling een melding gemaakt van een van uw transacties? En heeft dit gevolgen voor u? Neem dan hier contact met ons op. Ons kantoor heeft ruime ervaring met het procederen tegen banken en andere financiële instellingen.

Zie ook vergelijkbare nieuwsberichten:

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant