Nieuws: Tot tweemaal toe gedupeerd door uw woekerpolis

Na lang wachten ontving een man in 2013 eindelijk de toegezegde compensatie van € 791,= op zijn woekerpolis van Reaal. Gevolg: de man kwam boven de wettelijke inkomensgrens voor de ouderenkorting, waardoor hij de ouderenkorting kwijtraakte. Dubbel gedupeerd dus.

Belastingdienst: ontvangen compensatie op woekerpolis is belastbaar inkomen

De man had de door hem in 2013 ontvangen compensatie niet als inkomen vermeld op zijn belastingaangifte. De Belastingdienst stelt dat dit wel had gemoeten. De inspecteur heeft de compensatie achteraf daarom alsnog meegenomen bij het belastbaar inkomen van de man, waardoor de man uiteindelijk € 74,= boven de grens van € 35.450,= uitkwam. Hierdoor raakte hij zijn ouderenkorting van € 1.032,= euro kwijt. De man tekende bij de Belastingdienst bezwaar aan tegen het verlies van zijn ouderenkorting. De Belastingdienst weigerde het bezwaar echter in behandeling te nemen, omdat hij te laat geklaagd had.

Rechtbank: belastingdienst heeft correct gehandeld

De man stapte vervolgens naar de rechter. Maar de Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde dat de Belastingdienst correct gehandeld heeft. De man heeft onvoldoende bewijs aangeleverd dat hij tijdig bezwaar heeft gemaakt tegen de beslissing van de Belastingdienst. Daarbij overweegt de rechter dat een woekerpolis-compensatie moet worden gekwalificeerd als ‘inkomen uit werk en woning’. Er moet over de compensatie dus gewoon inkomstenbelasting worden betaald. Ook een beroep van de man op het spreiden van het inkomen als gevolg van de compensatie gaat niet op. Hiervoor is geen wettelijke grondslag aanwezig, aldus de rechter.

Woekerpolis-gedupeerden, let op!

Financieel Recht Advocaten waarschuwt alle gedupeerden die een compensatie hebben ontvangen voor hun woekerpolis nadrukkelijk. Let er op dat de door u ontvangen compensatie belastbaar inkomen betreft en zorg ervoor dat dit meegenomen wordt bij uw belastingaangifte.

Heeft u vragen over uw (vermoedelijke) woekerpolis? Denkt u ook aanspraak te maken op een compensatie of schadevergoeding? Neem dan hier vrijblijvend contact met ons op. Onze advocaten hebben ruime ervaring met het procederen tegen banken, verzekeraars en vermogensbeheerders.

Klik hier voor de uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Zie ook vergelijkbare artikelen:

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant