Uitspraak: Bankrelatie mocht door ING worden opgezegd

In 2012 heeft X een opticienwinkel overgenomen tegen 70.000 euro. ING heeft geweigerd om te financieren. X opent wel een zakelijke bankrekening bij ING. Hierop zijn de algemene voorwaarden van toepassing. ING heeft onderzoek gedaan naar X en zegt in 2019 de bankrelatie op. Het is de bank namelijk niet duidelijk waar het geld van het bedrijf van X vandaan komt.

Vordering

X vordert in kort geding dat de zakelijke bankrelatie moet worden voortgezet. Hieraan wil X een dwangsom verbinden. X is van mening dat de opzegging door de bank naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. X zou al 8 jaar op dezelfde manier zijn bedrijf runnen. Voor het bedrijf heeft X bij een particulier geld moeten lenen, nu de bank geen financiering wilde verstrekken.

ING is het niet eens met X. Het voortzetten van de relatie met X heeft onaanvaardbare risico’s met betrekking tot de integriteits- en antiwitwaswetgeving. De herkomst van de lening is niet inzichtelijk. Daarnaast heeft X op enig moment 15.000 euro opgenomen, zonder dat het doel daarvan bekend is geworden. Niet is gebleken dat X niet elders een bancaire financiering kan verkrijgen.

Beoordeling

Volgens de voorzieningenrechter gaat het om een duurovereenkomst die voor onbepaalde tijd is aangegaan. ING is bevoegd om de relatie op te zeggen, maar moet haar zorgplicht in acht nemen. De voorzieningenrechter stelt dat X een zekere inspanningsverplichting heeft in het onderzoek van ING. Ook weegt mee dat de ING geen misbruik mag laten maken van haar diensten. Daarom is de ING gehouden om diverse onderzoeken uit te voeren.

Omdat X een deel van het startkapitaal uit Bangladesk haalde, leningen contant heeft betaald en de identiteit van de leningsgevers niet inzichtelijk waren, was ING verplicht om verscherpt onderzoek te doen naar X. X heeft later ook geen onderbouwde verklaring gegeven voor de herkomst van de gelden. Op die manier heeft de ING de geldstromen onvoldoende kunnen controleren op betrouwbaarheid. Het is aannemelijk dat de bankrelatie met X schadelijk zijn voor de reputatie van de ING. Dit zou eveneens het financiële stelsel kunnen schaden.

De opzegging door ING is naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet onaanvaardbaar. De belangen in het kader van de Wwft wegen zwaarder dan de belangen van X. De gevraagde voorziening wordt geweigerd.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Heeft de bank uw hypotheek of lening opgezegd en wilt u graag weten of dat zomaar kan? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant