Nieuws: ABN Amro ontkomt niet aan toezicht DNB

De Nederlands Bank (hierna: DNB) heeft onregelmatigheden geconstateerd. Als maatregel moet ABN Amro al zijn particuliere klantdossiers controleren, om te voorkomen dat klanten zich bezig houden met illegale zaken en het witwassen van geld.

Opschaling van het aantal medewerkers

Het doorlichten van 5 miljoen particulieren klanten gaat voor ABN enorm tijdrovend en duur zijn. ABN heeft hiervoor dan ook 114 miljoen euro voor begroot. Waar de due diligence- afdeling reeds is opgeschaald tot 1000 medewerkers, zullen daar nog eens 400 banen bijkomen. Dit is nodig om klantdossiers van zakelijke klanten in orde te krijgen. ABN hoopt dan ook door alle vereiste acties uit te voeren een boete uit te sluiten. Afhankelijk van de ernst van de zaken kan de boete fors oplopen. Dit zagen we al eerder gebeuren bij de ING.

Klanten kunnen vragen verwachten

Over het algemeen ondervinden particulieren klanten van ABN Amro geen last van de doorlichting. Zij hoeven zich bijvoorbeeld niet met een paspoort te melden. Veel vindt geautomatiseerd plaats. Slechts een deel kan eventuele (telefonische) vragen van de bank verwachten, indien het vermoeden rijst van oneigenlijk gebruikt. De klant wordt van te voren op de hoogte gesteld. Soms wordt een particuliere rekening gebruikt voor zakelijke transacties. Dan verzoekt de bank om extra uitleg. Dit heeft ermee te maken dat zakelijk gebruik een ander risicoprofiel heeft. Allereerst worden rijke klanten en creditcardhouders gescreend in verband met een mogelijk hoger risico.

Klik hier voor het volledige nieuwsbericht van NOS op 7 augustus 2019.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u als particulier een conflict met een financiële partij? Financieel Recht Advocaten adviseert en procedeert in zaken tegen financiële dienstverleners.

Heeft u als ondernemer een conflict met een financiële partij? Financieel Recht Advocaten adviseert over zekerheden, kredieten, renteswaps en dekkingsgeschillen en procedeert in zaken tegen banken en verzekeraars.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen met een van onze advocaten.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant