Nieuws: Huidige witwasaanpak niet voldoende volgens Rabobank

De Rabobank heeft recentelijk te horen gekregen van de DNB dat het tienduizenden dossiers opnieuw moet doorlichten om te kijken of er in de laagste categorie sprake was van witwasrisico’s. Het Financieele Dagblad sprak hierover met bestuursvoorzitter van de Rabobank, Wiebe Draijer.

In dit gesprek zei hij dat het huidige systeem tekortschiet. Nu wordt een nieuwe klant gescreend en in één van de risicocategorieën geplaatst. De hoogte van die risicocategorie bepaalt hoe vaak deze klant daarna nog wordt gescreend. Een klant in de laagste categorie wordt in principe niet meer gescreend, in de middelste categorie wordt de klant elke drie jaar gescreend en in de hoogste categorie wordt de klant elk jaar gescreend.

Volgens Draijer kan dit veel effectiever. Met moderne technieken kan veel meer inzicht verkregen worden in de portefeuille van de klanten. Dit wil Rabobank bewerkstelligen door alle publieke gegevens over klanten voortdurend te scannen. Daarbij gaat het volgens Draijer bijvoorbeeld om hoe een klant in het nieuws komt, of welke woning hij heeft.

De bankensector heeft volgens Draijer inmiddels zo’n 8000 mensen in dienst die op zoek zijn naar signalen van witwassen, terwijl de publieke kant zo’n 60 mensen in dienst heeft. ‘Dan klopt iets niet aan het systeem’, stelt Draijer. De overheid zal dus meer moeten doen om zwart geld op te sporen. Ook zal het systeem moderner moeten worden om de goed georganiseerde witwaspraktijken op te sporen.

Banken werken aan systemen die zij gezamenlijk kunnen inzien om te voorkomen dat iemand die bij de ene bank stuit op problemen met betrekking tot witwasrisico’s, zonder problemen bij een andere bank binnenkomt. Banken gaan ook meer samenwerken met publieke organisaties als de FIU, de FIOD en het OM.

Lees hier het artikel van het Financieele Dagblad.

Neem hier vrijblijvend contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant