Nieuws: ABN AMRO moet te hoog rentebedrag terugbetalen aan klant

ABN AMRO verloor bij het Klachteninstituut Kifid in een rechtszaak over te hoge rentebetalingen door klanten die zij moest vergoeden. Banken moeten volgens de Beroepscommissie van Kifid ook rekening houden met rente op rente bij het berekenen van de vergoedingen. De geldkwestie van de claimorganisatie gaat ervan uit dat de uitspraak banken nog eens € 170 miljoen aan verliezen kan kosten.

Doorlopende rekeningen

Dit probleem treft klanten met doorlopende leningen met variabele rente. ABN AMRO weerspiegelt, net als andere banken zoals ING en Rabobank, de marktrente niet adequaat als het gaat om rentetarieven. Het Klachteninstituut Kifid stelde eerder vast dat klanten dat konden verwachten, tenzij een bank anders aangeeft. De kosten kunnen gemakkelijk oplopen tot honderden euro’s per klant.

Aanvankelijk was ABN AMRO niet verplicht rente te betalen van de Geschillencommissie. Wat andere banken in vergelijkbare gevallen wel hebben gedaan. Maar Geldbelangen liet het daar niet bij zitten. De Commissie van Beroep bij het klachteninstituut geeft de organisatie nu gelijk.

Gevolgen

Banken moeten met terugwerkende kracht te veel betaalde rente in hun berekeningen opnemen. ABN AMRO heeft tot nu toe € 340 miljoen bijgedragen aan de compensatieregeling. Volgens de geldwinst zou dit bedrag aanzienlijk moeten toenemen. De uitspraak kan ook gevolgen hebben voor ING en andere banken, zegt Rob Goedhart, voorzitter van de claimorganisatie. Maar dat kan hij nog niet met berekeningen ondersteunen. Alleen Rabobank zou tot nu toe in zijn compensatieregeling rekening hebben gehouden met rente op rente.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant