Nieuws: ING treft grootste schikking ooit met het OM

ING heeft voor 775 miljoen euro een schikking getroffen met het OM, zo meldt Het Financieele Dagblad. Dit is de hoogste Nederlandse boete ooit. De bank erkent tekort te zijn geschoten in het voorkomen van witwassen via de bank. Volgens het OM is geen bewijs gevonden dat medewerkers op individueel niveau hebben meegeholpen aan criminele activiteiten. Om die reden is er te weinig bewijs om individuele bankiers strafrechtelijk te vervolgen.

Het OM heeft een feitenrelaas gepubliceerd over de schikking met ING. Hieruit blijkt onder andere dat ING-computers maar een zeer beperkt aantal alerts op witwassignalen per dag afgaf. Wanneer meer signalen aanwezig waren, werden deze niet beoordeeld. Dit was doelbewust beleid om de werkdruk te beperken. Er was namelijk onvoldoende personele capaciteit om de alerts af te handelen. Het OM heeft in het onderzoek vier witwasgevallen betrokken die de grove fouten van ING, in het voldoen aan de wettelijke eisen ter voorkoming van witwassen, goed weergeven. Er was structureel te weinig aandacht voor naleving van de ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’.

Nu de ING erkent dat er fouten zijn gemaakt kan dit nieuwe deuren openen voor de aansprakelijkstelling van ING. De schikking die ING heeft getroffen valt onder het strafrecht maar de stukken die daarmee openbaar zijn geworden kunnen nu ook gebruikt worden in een civiele aansprakelijkheidszaak. Een voorbeeld hiervan vindt u hier.

Klik hier voor het artikel van Het Financieele Dagblad.

Klik hier voor het feitenrelaas van het OM.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant