Nieuws: Rabobank ontvangt boete van ruim 1 miljoen euro van DNB

De Nederlandse Bank (hierna: DNB) blijft boetes uitdelen aan banken voor het onvoldoende uitvoeren van anti-witwascontroles. Nadat justitie eerder al een recordschikking trof met ING, krijgt nu Rabobank een boete.

Deze boete ziet op de periode tot en met 2016. DNB is van mening dat de dossiers van de Rabobank incompleet zijn. Door onvolledige dossiers lopen de financiële instellingen het risico te maken te krijgen met onbedoeld witwassen of andere ongewenste illegale activiteiten. Rabobank reageert en stelt dat de boete niet te vergelijken is met het geval van ING, en dat de problemen inmiddels zijn aangepakt.

Naast Rabobank ook andere banken beboet

ING en Rabobank worden op de vingers getikt, maar zij zijn zeker niet de enige die kampen met problemen. In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 16 miljard euro witgewassen. Dit bedrag komt uit inkomsten uit faillissements- en belastingfraude, maar ook uit de handel in drugs. Banken dienen als poortwachter alle transacties te monitoren en controleren. Zo hebben banken zicht in wie hun klanten zijn en voorkomen dat zij onbedoeld aan witwaspraktijken meewerken.

Meer personeel

De afgelopen jaren heeft de ING het aantal medewerkers, die zich bezighouden met monitoren van dubieuze transacties, verdriedubbeld. Bij Rabobank en ABN Amro zijn ongeveer 1000 medewerkers met deze taken bezig. Hier wordt veel tijd en geld voor uitgetrokken, omdat banken bang zijn voor verdere reputatie schade en (nog hogere) boetes.

DNB

Sinds 2017 heeft DNB achttien straffen uitgedeeld, waarvan 10 aanzienlijke boetes. In andere gevallen heeft DNB de mogelijkheid om een norm overdragend gesprek te voeren of een waarschuwingsbrief te verzenden.

Klik hier voor het volledige nieuwsbericht in de Volkskrant van 12 februari 2019.

Klik hier voor het onderzoeksrapport van het OM inzake de recordschikking met ING.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u als particulier een conflict met een financiële partij? Financieel Recht Advocaten adviseert en procedeert in zaken tegen financiële dienstverleners.

Heeft u als ondernemer een conflict met een financiële partij? Financieel Recht Advocaten adviseert over zekerheden, kredieten, renteswaps en dekkingsgeschillen en procedeert in zaken tegen banken en verzekeraars.

Klik hier om vrijblijvend contact op te nemen met een van onze advocaten.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant