Nieuws: AFM waarschuwt voor dubieuze praktijken rondom Florijn Duurzaam Wonen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt beleggers voor Florijn Duurzaam Wonen. Dit bedrijf belooft met het opgehaalde geld te investeren in warmtepompen en zonnepanelen, maar er is geen bewijs dat het bedrijf deze transacties uitvoert. Er is al eerder actie ondernomen tegen beleggingsfonds Centurion, waarbij de oprichter Charles van Eck en directeur Patrick de Rijk veroordeeld werden tot respectievelijk 36 en 48 maanden gevangenisstraf. Hoewel er nog geen overtreding is vastgesteld, waarschuwt de AFM consumenten voor een mogelijke misleiding.

Aanleiding

In juli 2016 is Charles van Eck veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf voor oplichting, witwassen, faillissementsfraude en valsheid in geschrifte. Hij was de oprichter van de bv Nederland Naar Nul. Directeur van Nederland Naar Nul Patrick de Rijk is veroordeeld tot 48 maanden gevangenisstraf in de zaak rond beleggingsfonds Centurion. De Autoriteit Financiële Markten (hierna: “AFM”) waarschuwt beleggers nu opnieuw voor dubieuze praktijken. Dit maal gaat het om Florijn Duurzaam Wonen. Het bedrijf belooft met het opgehaalde geld te investeren in warmtepompen en zonnepanelen. Door middel van obligaties heeft het bedrijf € 107.800 opgehaald. Echter is de bankrekening nu leeg.

Er is bijna € 50.000 betaald aan inmiddels vertrokken werknemers en ongeveer € 43.500 gepind. Uitgaven voor warmtepompen of zonnepanelen zijn niet terug te vinden op de bankrekening van Florijn Duurzaam Wonen. Niet alleen dit is reden geweest tot een waarschuwing. De teksten op de website van Florijn Duurzaam Wonen zijn bijna identiek aan de teksten van de website van Nederland Naar Nul. Ook het e-mailadres dat bekent is bij de Kamer van Koophandel leidt naar Nederland Naar Nul.

Ondanks een juridisch proces bleven de verdachten beleggingsproducten verkopen

Ten tijde van het proces van Charles van Eck en Patrick de Rijk vroeg het Openbaar Ministerie een versnelde uitvoering van de gevangenisstraf aan omdat de verdachten opnieuw beleggingsproducten verkochten. Dit maal via Bali Investments. Dit bedrijf is 14 februari 2017 failliet verklaard. De toenmalige enige bestuurder van Bali Investments blijkt nu ook de enige bestuurder van Florijn Duurzaam Wonen te zijn.

De Gelderlander noemde Florijn Duurzaam Wonen al als voorbeeld van een bedrijf dat beleggers gouden bergen belooft, maar volgens de bestuurder, Manolito Heinhuis, krijgen de investeerders netjes betaald. Twee eerdere bedrijven waarbij Manolito Heinhuis betrokken was gingen al failliet.

Ondanks dat er nog geen overtreding is vastgesteld mag de AFM consumenten wel waarschuwen over een mogelijke misleiding. De AFM waarschuwt daarom beleggers voor Florijn Duurzaam Wonen. Volgens een woordvoerder zijn er al eerder vreemde transacties geconstateerd.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u ook geïnvesteerd in een dubieuze onderneming en leidt u als gevolg hiervan schade of dreigt u schade te gaan lijden neem dan hier vrijblijvend contact op met een van onze gespecialiseerde advocaten van Financieel Recht Advocaten. Onze advocaten hebben ruime ervaring met het procederen tegen banken, verzekeraars en vermogensbeheerders.

 
Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant