Nieuws: Banken gaan samenwerking aan tegen witwassen

Banken willen samen gaan werken om criminele geldstromen beter te beheersen. Het concept is opgezet door ABN Amro, ING, Rabobank, Triodos Bank en de Volksbank. Het is de bedoeling dat meerdere banken zich bij het initiatief gaan aansluiten. Door samen te werken hopen banken de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering aan te gaan. Het initiatief zal onder de naam ‘Transactie Monitoring Nederland’ (TMNL) gaan werken. Sinds september zijn de banken druk met het treffen van voorbereidingen.

Monitoring

Door het betalingsverkeer te monitoren en onregelmatigheden in kaart te brengen, moet witwassen worden tegengegaan. Tientallen miljoenen euro’s zijn voor project begroot. In een periode van anderhalf jaar moet TMNL geheel operationeel zijn en in vijf jaar een organisatie met honderden werknemers.

Doordat individuele transactiegegevens kunnen worden samengevoegd in één netwerk hoopt de organisatie de criminele geldstromen beter in beeld te krijgen. Informatie zal ook met de Financial Intelligence Unit (FIU), het Openbaar Ministerie en de FIOD worden gedeeld. In eerste instantie zal de focus liggen op zakelijke transacties.

Ongebruikelijke transacties

Uit onderzoek is gebleken dat in Nederland ruim 16 miljoen euro wordt witgewassen. De gelden zijn afkomstig uit drugs- en mensenhandel en andere criminele activiteiten. Bij de vijf initiatiefnemers worden jaarlijks al bijna 10 miljard betaaltransacties verwerkt en tienduizenden meldingen worden gemaakt van ongebruikelijke transacties.

Volgens de voorzitter van NVB is de strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering ”een topprioriteit in de bankensector”. Het kabinet is bezig om wetten te wijzigen, waardoor transacties van banken beter kunnen worden gemonitord. Het OM heeft eerder gezegd dat de banken afgelopen jaren te weinig hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Er zijn dan ook diverse boetes opgelegd.

Lees het volledige nieuwsartikel.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant