Nieuws: Belastingontwijking en duurzaamheid: Banken onder de loep genomen

In een recent onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer naar het beleid van Nederlandse banken met betrekking tot belastingontwijking en duurzaamheid, blijkt dat vijf van de acht onderzochte banken onvoldoende scoren op het aanpakken van belastingontwijking door hun zakelijke klanten. Banken zoals ABN Amro, ING, Rabobank, bunq en NIBC halen een score van 5 of lager. Het onderzoek is uitgevoerd door een keurmerk van ngo’s, waaronder Amnesty International, Oxfam Novib en Milieudefensie.

Banken en belastingontwijking

Een zorgwekkende constatering is dat de vijf grootbanken bedrijven die zij financieren niet voldoende aansporen tot transparantie over hun belastingbetalingen, afspraken met belastingautoriteiten en rapportages per land waarin zij actief zijn. Bovendien verwachten deze banken niet dat bedrijven actief optreden wanneer medewerkers of toeleveranciers zich schuldig maken aan belastingontwijking of zelfs ontduiking. Slechts Van Lanschot Kempen en de Volksbank hebben hun beleid ten aanzien van belastingen verbeterd. Bunq bevindt zich momenteel in een overgangsfase van hun bedrijfsmodel, waardoor het beleid tijdelijk verslechterd is.

Strenger dan de wet

De Eerlijke Bankwijzer hanteert strengere criteria dan de wettelijke verplichtingen. Zij stellen dat banken van de bedrijven die zij financieren, openheid van zaken moeten eisen over hun belastingen, ook voor het brede publiek. Op de website eerlijkegeldwijzer.nl kunnen klanten digitaal een klacht indienen tegen banken. Belastingparadijzen zorgen jaarlijks voor het mislopen van enorme belastinginkomsten door overheden, waarbij het Tax Justice Network een bedrag van 255 miljard dollar noemt. Ontwikkelingslanden zouden volgens de OECD jaarlijks meer dan het drievoudige aan belastinginkomsten mislopen in vergelijking met de ontvangen ontwikkelingshulp.

Beleid op duurzaamheid

Uit het onderzoek blijkt dat het beleid op zeven duurzaamheidsthema’s voornamelijk is verbeterd bij kleinere banken, zoals NIBC en Van Lanschot Kempen. Dit geldt niet voor de grootbanken ING en ABN Amro. ABN Amro laat een dalende trend zien in de scores, met uitzondering van gendergelijkheid. Dit komt deels doordat de bank achterblijft bij het ontwikkelen van duurzaamheidsbeleid in lijn met internationale afspraken en verdragen. ABN Amro scoort laag op thema’s zoals belastingen, dierenwelzijn en klimaatverandering. Op het gebied van mensenrechten blijft de bank echter goed scoren.

ING: De hekkensluiter op verschillende fronten

ING blijft achter bij andere banken en wordt als hekkensluiter beschouwd op verschillende duurzaamheidsthema’s. De bank behaalt vijf onvoldoendes, waaronder belastingen, gender, dierenwelzijn, wapens en klimaatverandering. Hoewel ING enkele kleine stappen heeft gezet op het gebied van klimaat en gender, zijn deze niet voldoende om een score hoger dan 5 te behalen.

Volksbank en Triodos: Leiders op het gebied van duurzaamheid

Daarentegen hebben de Volksbank en Triodos het beste bankbeleid op het gebied van duurzaamheid, vergeleken met de andere onderzochte banken. Gemiddeld behaalden zij respectievelijk een 9 en een 8 op de zeven duurzaamheidsthema’s. Triodos, dat al een goed beleid heeft op verschillende thema’s, heeft een hogere score behaald vanwege aangescherpt beleid op gendergelijkheid. De Volksbank scoort hoog op belastingen en klimaatverandering.

Wat kunt u doen als u zich in een vergelijkbare situatie bevindt?

Als u als burger te maken krijgt met situaties waarin banken onvoldoende beleid voeren op het gebied van belastingontwijking en duurzaamheid, is het belangrijk om uw rechten te kennen en actie te ondernemen. Het raadplegen van deskundige juridische bijstand kan u helpen om uw zaak effectief aan te pakken en te pleiten voor verandering.

Bij Financieel Recht Advocaten begrijpen we de complexiteit van deze kwesties en staan we klaar om u te ondersteunen. Onze ervaren advocaten hebben uitgebreide kennis van het financieel recht en kunnen u adviseren over de stappen die u kunt nemen om uw belangen te beschermen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consultatie met een van onze experts.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant