Nieuws: Beloofde rendementen door crowdfundingplatforms vallen vaak lager uit

Nu de rentes op spaarrekeningen bijna nihil zijn en het er voorlopig nog niet op lijkt dat deze rentes gaan stijgen, gaan beleggers opzoek naar alternatieven. Naast het beleggen in aandelen of vastgoed wordt ook crowdfunding steeds populairder. Wie verschillende crowdfunding websites bezoekt ziet dat projecten al gauw meer dan 7% rendement per jaar opleveren. Maar klopt dit wel?
Uit de gegevens van de website van Crowdfundmarkt blijkt dat de werkelijke resultaten van crowdfunding veel lager liggen. Beleggers wordt gemiddeld 8,9% rendement per jaar belooft. De werkelijke rendementen blijken maar net boven de 5% uit te komen.

De markt voor crowdfunding in Nederland groeit en veranderd

Steeds meer Nederlands beleggen in crowdfunding. Uit de gegevens van Crowdfundmarkt blijkt dat in 2017 €181 miljoen is gestoken in crowdfunding projecten. Een jaar later steeg dit naar €241 miljoen. In 2019 is alleen in het eerste kwartaal al €128 miljoen opgehaald bij beleggers. Deze stijging is mede te danken aan het toenemende aantal crowdfunding projecten. Wanneer bedrijven bij de bank geen financiering kunnen krijgen proberen zij steeds vaker kapitaal op te halen via crowdfunding. Hiermee veranderd het karakter van de crowdfunding markt. Waar in 2011 vaak alleen nog lokale en duurzame projecten werden aangeboden zijn dat nu steeds vaker ondernemers die door de bank geweigerd zijn. In het eerste kwartaal van 2019 werden er 871 projecten aangeboden aan beleggers.

Verwachtingen zijn te rooskleurig

Crowdfundingconsultant Gijsbert Koren geeft verschillende verklaringen voor het grote verschil tussen het gepresenteerde en werkelijke rendement. Vaak brengen de platforms kosten in rekening voor het verbinden van ondernemers en beleggers. Deze kosten kunnen oplopen tot ruim 2% van het geïnvesteerde kapitaal. Daarnaast wordt er bij het gepresenteerde rendement vanuit gegaan dat de ondernemer de lening altijd terugbetaald. Dit zal in de praktijk lang niet altijd het geval zijn. Wanneer projecten pas net zijn opgezet is de kans op wanbetaling nog klein. Vaak komen bedrijven pas na enige tijd na een financieringsronde in de problemen. Daardoor pakken de rendementen nu vaak lager uit.

Nog altijd beperkt toezicht

Zelfs nu de markt voor crowdfunding al een paar jaar bestaat is er nog altijd beperkt toezicht. Bedrijven die geld willen ophalen via crowdfunding moeten ontheffing vragen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder liet in 2017 al weten dat een groot deel van de crowdfunding platforms nog altijd niet voldoet aan de voorschriften.
Tegenover het Financieel Dagblad stelt Lex van Teeffelen, docent aan de Hogeschool Utrecht, dat de AFM een voorbeeld zou moeten nemen aan landen als België, Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk. In die landen wordt crowdfunding al veel beter gereguleerd. Zo moeten platforms in het Verenigd Koninkrijk aantonen dat de rendementen die zij presenteren realistisch zijn.
Wanneer een dergelijke regel in Nederland wordt ingevoerd krijgen beleggers een realistischer beeld van de crowdfunding projecten en zullen zij de verwachtingen naar beneden bijstellen.

Klik hier voor het volledige nieuwsbericht uit Het Financieel Dagblad.

Klik hier voor de website van Crowdfundmarkt.

Financieel Recht Advocaten

Financieel Recht Advocaten komt graag in contact met particulieren en ondernemers die vragen hebben over crowdfunding, schade hebben geleden of vrezen schade te zullen lijden. Financieel Recht Advocaten behartigt zowel de belangen van individuele gedupeerde beleggers als van groepen gedupeerde beleggers die een collectieve claim willen instellen. Daarnaast staat Financieel Recht Advocaten ondernemers bij die schade hebben geleden als gevolg van een (mislukt) crowdfundingproject. Klik hier voor vrijblijvend contact met een van onze advocaten.

Zie ook vergelijkbare uitspraken:

Wesley van Elven

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant