Nieuws: Binance verscherpt de KYC regels voor haar klanten

De Crypto broker Binance heeft de regels KYC identificatie regels verscherpt. Klanten moeten binnen enkele weken voldoen aan deze verplichtingen of de rekeningen worden geblokkeerd.

Herinnering Binance

Vandaag stuurt de exchange een mail naar haar gebruikers ter herinnering aan extra verificatie-eisen. Ze schrijven:” Veiligheid en compliance zijn twee hoekstenen van Binance. Daarom hebben we de standaarden geüpgraded om te voldoen aan de regulering in de Europese Unie.”

Enkele weken geleden kondigde de crypto broker deze stappen al aan. Als je jouw account niet verifieert, zal het naar de ‘withdraw only’ modus gaan. Je kunt dan alleen nog maar jouw cryptovaluta van het platform afhalen. Cryptovaluta kopen, verkopen of storten zal dan niet meer mogelijk zijn. Je hebt uiterlijk tot vrijdag 9 september 2022 om jouw persoonsgegevens achter te laten in de database van Binance.

Nieuwe regels EU

Als uitleg voor de regels geeft Binance de schuld aan de AMLD5, de Anti Money Laundering Directives van de Europese Unie. Naast je paspoort en gezichts verificatie moet je ook enkele vragen beantwoorden en een ‘proof of address’ indienen. Doe je dat niet, dan verlies je op den duur ook de toegang tot bijvoorbeeld de Binance Card. Na 60 dagen zul je zelfs niet meer zonder registratie het cryptogeld van het handelsplatform af kunnen halen.

De DNB, de Nederlandse toezichthouder van de cryptomarkt, deelde onlangs nog een boete uit van 3 miljoen euro aan de beurs. Ze zouden hun diensten aan Nederlanders aanbieden zonder registratie. Wellicht heeft dit het bedrijf van CZ wakker geschud, waardoor deze verificatie-maatregelen worden genomen.

Negatief effect

Binance is goed op weg om geheel te voldoen aan de wwft-verplichtingen. Zij moeten immers het financiële stelsel beschermen tegen crimineel geld. Deze verplichtingen kunnen wel een negatief effect hebben op de cliënten van de betaaldienstverlener. Financiële organisaties en beroepsgroepen zoals belastingadviseurs, accountants en advocaten zijn dus nu verplicht om een cliëntenonderzoek uit te voeren bij het aangaan van een zakelijke relatie met een klant. Als uit het klantenonderzoek blijkt dat er iets niet klopt, moeten ze dat melden.

Het probleem dat ook bij Binance naar boven is dat ze bang zijn voor mogelijke nieuwe boetes voor het niet handhaven van de wwft-verplichtingen. De crypto broker wil alle klanten die mogelijk in verband kunnen worden gebracht met witwassen en terrorismefinanciering het liefst de deur wijzen.

Er zal aan de hand van het cliëntenonderzoek bepaalt worden of de klant genoeg informatie heeft verstrekt over de de geldstromen. Als deze informatie voor de instelling onvoldoende is, zal de bancaire relatie met de klant worden beëindigd. Klanten die niet voldoende kunnen aantonen niks te maken te hebben met deze praktijken staan binnen de kortste keren op straat.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant