Nieuws: CBDC’s zijn erg in trek

Banken lijken steeds meer interesse te wekken voor Central Bank Digital Currency (CBDC’s). De ontwikkelingen lijken in volle gang en het lijkt erop dat digitaal centraal bankgeld er sneller gaat komen dan gedacht. Gecentraliseerd digitaal geld wordt steeds populairder. Zo zijn er nu al vertakkingen gemaakt waaronder wholesale CBDC’s die gebruikt moet worden voor de financiële markten en retail CBDC’s die gebruikt worden voor het gewone publiek.

Veel interesse

Er zijn zelfs al landen die draaien op deze CBDC’s. In 2020 werd in de Bahama’s de Sand Dollar gelanceerd. Zij waren het eerste land dat gebruik maakte van een centrale digitale munt. Hierna volgende landen als Nigeria met haar e-Naira en Dominica met de lancering van DCash.

Van alle landen die bezig zijn met het implementeren van CBDC’s springt er wel een erg uit. China. Ze zijn bezig met een grootschalige verandering die de digitale yuan zal introduceren. Afgelopen juli gaf de Europese Centrale Bank haar goedkeuring voor een meerjarig project om een digitale euro te creëren. Binnen de US Federal Reserve lopen meningen uiteen, wat leidde tot een uitstel van een langverwacht rapport rond dit thema in september.

Gedachte

Het idee van digitaal geld gaat al meer dan 20 jaar terug. Pogingen als DigiCash en e-gold slaagde niet maar gaven wel de eerste boost. Toen in het afgelopen decennium cryptocurrencies opkwamen, kreeg het landschap van digitaal geld er een geheel nieuwe dimensie bij. Door hun gedecentraliseerde structuur kunnen cryptocurrencies buiten de controle van monetaire autoriteiten bestaan.

Veel beleggers vinden het investeren in crypto assets gevaarlijk omdat het een hoge marktvolatiliteit heeft. Crypto Beleggers zien dit anders. Er bestaat een verschil in coins en stablecoins. Stablecoins zijn een stuk stabieler dan coins als Bitcoin en Ethereum, omdat ze gekoppeld zijn aan een andere asset, zoals de dollar. Dit is ook waar centrale banken hun inspanningen opgevoerd hebben om hun eigen digitale valuta op de markt te brengen.

Regulering

Rond de opkomst van crypto’s en stablecoins is er steeds meer behoefte naar betere regulering van digitaal geld. Het gecentraliseerde aspect van CBDC kan echter de vraag naar gedecentraliseerde stablecoins verder aanwakkeren. Daarnaast kunnen CBDC’s acceptatiekosten bij Visa (V) en Mastercard (MA) verlagen en betaaldiensten als Square (SQ) en PayPal (PYPL), die digitale portemonnees financieren, een impuls geven.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR/EVR of andere verwijzingsregisters? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Jamiro van de Wiel

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant