Nieuws: Celstraffen voor oprichters beleggingsfondsen

Afgelopen vrijdag heeft de Rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in de zaak tegen Stefan S. en Ronald de G. De twee hebben samen met vijf anderen ruim driehonderd beleggers opgelicht. Dit deden zij door het oprichten van twee beleggingsfondsen; Noordenwind en Nieuwe Hollandsche Wind. Met deze beleggingsfondsen werd ruim €11 miljoen opgehaald onder beleggers. Het geld verdween in de zaken van de bestuurders en de beleggers zagen geen cent van hun inleg terug.

Onderzoek Openbaar Ministerie

In 2015 en 2016 werden door Ronald de G. en Stefan S. twee beleggingsfondsen opgericht. Met de beleggingsfondsen beloofde zij de beleggers een rendement van 9,2%. Het rendement zou behaald worden met opbrengsten uit investeringen in Nederlands vastgoed en duurzame beleggingen zoals windmolenparken. Uit het onderzoek van het Openbaar Ministerie blijkt nu dat het geld nooit in Nederlands vastgoed of windmolenparken is geïnvesteerd. Het grootste deel van de opgehaalde €11 miljoen verdween in de zaken van de twee veroordeelden. Met de opbrengsten werden ondermeer panden in Portugal en de Filipijnen en verschillende auto’s aangeschaft. Het Openbaar Ministerie heeft tegen de twee kopstukken vier jaar cel geëist vanwege de oplichtingspraktijken. Naast oplichting werden de twee ook verdacht van beleggingsfraude en witwassen.

Er was geen plan om het geld te investeren

Bij de behandeling van de zaak komt de Rechtbank Amsterdam tot de conclusie dat oplichting vanaf de oprichting al het doel was geweest. Dit blijkt ondermeer uit Whatsapp-berichten die de veroordeelden verstuurden. Berichten als “Mensen uitbuiten, lekkerste wat er is” geven aan dat de veroordeelden nooit van plan zijn geweest het geld daadwerkelijk te investeren. De Rechtbank komt daarmee tot de conclusie dat S. en De G. veroordeeld moeten worden. In lijn met de eis van het Openbaar Ministerie wordt Stefan S. veroordeelt tot vier jaar gevangenisstraf. Ronald de G. heeft kunnen aantonen dat hij een kleinere rol heeft gehad dan door het OM werd gesteld. Zijn straf komt uit op een gevangenisstraf van drie jaar.

Medeverdachten worden ook schuldig bevonden

De twee hoofdverdachten hebben niet alleen gehandeld. Verschillende medeplichtigen hebben van de rechter straffen opgelegd gekregen. Oud-raadslid van Enschede Wim van der N. heeft een taakstraf gekregen van 240 uur. Hij heeft zijn slapende holding beschikbaar gesteld aan Nieuwe Hollandsche Wind. Tevergeefs heeft hij aangevoerd dat hij niet toerekeningsvatbaar was vanwege psychische problemen. Ook George B., eigenaar van Flexx Houtbouw, kreeg de maximale taakstraf van 240 uur. De beleggingsfondsen maakten ruim €600.000 over naar zijn onderneming. Het geld werd vervolgens overgemaakt naar de privérekeningen van S. en De G. Alan van O. krijgt voor zijn rol als verkoper een celstraf van anderhalf jaar. Hij werkte eerder al bij het frauduleuze Centurion. Het OM eiste een gevangenisstraf van dertig maanden tegen hem. Volgens de rechter kon echter enkel bewezen worden dat hij op de hoogte was van oplichting via Nieuwe Hollandsche Wind. Niet bewezen kon worden dat hij op de hoogte was van de oplichting via Noordenwind.

Geen schadevergoeding voor beleggers

Ruim 170 beleggers hebben bij de strafrechter een schadeclaim ingediend. Met de claim van ruim €5 miljoen beoogde zij de verloren beleggingen terug te krijgen. De strafrechter heeft de beleggers niet-ontvankelijk verklaard. Zij kunnen de schadeclaim indienen bij de civiele rechter.

Klik hier voor het volledige nieuwsbericht in het Financieele Dagblad.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant