Nieuws: Faillissement VacuMedical: crowdfunding-beleggers de grote verliezers?

Ongeveer twee jaar geleden haalde zorgaanbieder VacuMedical nog ca. € 200.000,= op via crowdfunding. Vandaag de dag is VacuMedical failliet. De geldschieters die via crowdfunding geld hebben belegd in het gefailleerde bedrijf verkeren in onzekerheid over de vraag of en hoeveel zij nog van hun investering terug zullen zien.

Utrechts fysiotherapeut Maarten Coolen was in 2014 de oprichter van VacuMedical, een bedrijf dat in verschillende klinieken behandelingen aanbood voor arm- en beenklachten als gevolg van vaatproblemen. Bij de behandelingen werd gebruik gemaakt van vacuümtherapie, een therapie die ook op astronauten wordt toegepast.

VacuMedical haalt twee ton op via Collin Crowdfund

Kort na de oprichting van VacuMedical haalde Coolen een bedrag van twee ton uit de crowdfundingsmarkt, om meer klinieken in Nederland te kunnen openen. VacuMedical bood via crowdfundingsplatform Collin Crowdfund een rentevergoeding van 8% en een persoonlijke garantie aan. Coolen zou via deze persoonlijke garantie voor anderhalve ton garant staan tegenover beleggers.

Faillissement te wijten aan negatief nieuwsartikel volgens Coolen

Nog geen twee jaar later, op 7 juni 2016 heeft de rechtbank het faillissement uitgesproken van VacuMedical. Volgens Coolen is het faillissement met name te wijten aan één negatief artikel, waarin de vacuümtherapiebehandeling van VacuMedical werd omschreven als gebakken lucht. Volgens het negatieve artikel van de Vereniging tegen de Kwakzalverij is er voor de behandeling van VacuMedical geen enkele wetenschappelijke basis. Dat was de doodssteek volgens het bestuur van VacuMedical.

Coolen belooft schadeloosstelling particuliere beleggers

Coolen geeft aan dat mensen die via crowdfunding hebben belegd schadeloos gesteld zullen worden. Of dat daadwerkelijk betekent dat de particuliere beleggers hun geld terugontvangen laat hij in het midden: “Wij zijn daarover nu in overleg. De toekomst van VacuMedical is nog mooier dan he verleden. Maar over de details kan ik nog niets zeggen.”

De risico's van crowdfunding steken de kop op

In een eerder artikel (klik hier) waarschuwde Financieel Recht Advocaten reeds voor de risico's van crowdfunding. Belangrijk daarbij is dat particuliere beleggers vaak niet in staat zijn om risico's goed in te schatten en de kredietwaardigheid van een onderneming waarin zij beleggen te beoordelen. Is dit het eerste voorbeeld van een echec met crowdfunding waarbij de particuliere belegger gedupeerd wordt, of komt Coolen zijn belofte na via de persoonlijke garantie en/of een andere schadeloosstelling. De toekomst zal het uitwijzen.

Financieel Recht Advocaten

Financieel Recht Advocaten komt graag in contact met personen die vragen hebben over crowdfunding, schade hebben geleden of vrezen schade te zullen lijden. Klik hier voor vrijblijvend contact met een van onze advocaten.

Klik hier voor het eerste faillissementsverslag van VacuMedical.

Zie ook vergelijkbare artikelen:

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant