Nieuws: FTX verkeerd in grote problemen, klanten zijn vermogen kwijt

De crypto aanbieder FTX verkeert in grote problemen. De nieuw aangestelde topman bij FTX, John Ray zegt nog nooit zo’n grote financiële puinhoop te hebben gezien in zijn twee decennia lang curatorschap.

Wat is FTX

FTX is een op de Bahama’s gevestigde aanbieder van cryptocurrencies. De exchange biedt gebruikers innovatieve producten aan zoals, derivaten, opties en tokens met hefboomwerking. De drijvende krachten achter dit platform is een platform ontwikkelen dat robuust is. Robuust genoeg voor professionele handelsondernemingen en gebruiksvriendelijke genoeg voor starters op deze markt. Volgens de crypto-aanbieder zijn er 6 miljoen gebruikers wereldwijd.

Token FTX

FTX maakt net als andere exchanges (Binance, Crypto.com) gebruik van een eigen token voor het ecosysteem. De FTT-token zou zijn houders verschillende voordelen moeten bieden, waaronder verlaagde handelsvergunningen door FTX en gesocialiseerde inkomsten in het verzekeringsfonds. Ook zorgt het team ervoor dat wekelijks wordt afgelost en dat er tokens worden ‘verbrandt’ (tokens worden geplaatst in een wallet die niet gebruikt kan worden, zo worden de tokens onbruikbaar gemaakt).

Deze FTT tokens kwamen in opspraak door de tweede onderneming van de CEO van FTX. Alameda Research had een groot deel van deze FTT token op de balans staan. Dat leidde tot onzekerheid op de markt over de liquiditeit van Alameda Research en FTX.

Ook over de onderliggende waarde van de FTT-token werd hevig gespeculeerd. In de onzekerheid verkochten investeerders massaal hun FTT-tokens en sommigen gingen zelfs short. De koers van de token stortte in en gezien de balans van FTX voor een groot deel uit FTT-tokens bestond, raakte FTX steeds dieper in de problemen.

Dit zorgde voor een soort bankrun, waarbij klanten massaal hun crypto van de exchanges afhaalde. Al snel werden de klant opnames stopgezet en dit rees het vermoeden dat FTX onvoldoende cryptovaluta bezat om haar klanten uit te betalen. Volgens bronnen komt de exchange meerdere miljarden tekort en zijn een groot deel van de klanten hun geld kwijt.

Kritiek door topman

De nieuwe topman heeft een verklaring afgegeven in een document dat deel uitmaakt van het juridische proces met betrekking tot het verzoek om uitgestelde betaling. Daarin beschrijft hij wat hij sinds afgelopen vrijdag bij het bedrijf heeft gevonden. Voorlopige resultaten zijn niet zeer negatief te noemen.

‘Nooit in mijn carrière heb ik zo’n volledig falen van het bedrijfsmanagement en een volledig gebrek aan betrouwbare financiële informatie gezien. Van regelgevend toezicht tot de concentratie van controle in de handen van een zeer kleine groep onervaren en potentieel kwetsbare individuen, de situatie is ongekend’.

Ray zei dat hij het financiële beheer van tientallen bedrijven binnen de FTX Group wantrouwt. Het is nog niet duidelijk hoeveel geld het bedrijf nog in kas heeft. Tot nu toe is er voor $ 740 miljoen aan cryptocurrencies ontdekt, wat “slechts een fractie” is van de verwachte waarde.

FTX heeft geen eigen accountancy-afdeling, dit werd buiten het bedrijf belegd. In verschillende Amerikaanse media worden ook al vragen gesteld over de rol van de controlerend accountant bij FTX. Het is nog niet helder welk kantoor de boeken van de crypto aanbieder het laatst controleerde, maar het lijkt duidelijk dat die accountant veel heeft uit te leggen over de manier waarop hij zijn werk heeft uitgevoerd.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Fabienne de Jong

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant