Nieuws: Houthoff overtreedt systematisch anti-witwasregels

Opnieuw negatieve krantenkoppen voor Houthoff: Er is bevestigd dat Houthoff het anti-witwasbeleid systematisch overtreedt. De Nederlandse Orde van Advocaten is daarop geen uitzondering. De Beroepsvereniging zou de minister hierin bewust hebben misleid.

Onvoldoende screening

Houthoff zou cliënten niet goed screenen op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT). Advocaten dienen als poortwachter hier nadrukkelijk op te letten. Dit was al langer bekend en het feit dat Houthoff veel Russische klanten aannam, maakt de kwestie nog problematischer.

Onderzoek

Wat nu ook duidelijk is, is dat de NOvA de wwft-overtredingen van Houthoff onder het tapijt heeft gestoken bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. In reactie op een eerder rapport van Follow the Money hadden functionarissen van JenV de Orde van Advocaten gevraagd om “aan te sluiten” bij Houthoffs antiwitwascompliance. De NOvA heeft het doorgestuurd naar Evert Jan Henrichs, deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, die direct een onderzoek startte.

Volgens de resultaten was er niks verkeerds te zien. Houthoff zal op dit gebied een voorbeeldfunctie vervullen, zei Henrichs tegen toenmalig minister van Rechtsbescherming Sander Dekker (VVD). Laatstgenoemde schreef aan de Kamer dat “er geen fraude is geconstateerd”.

Er wordt gesteld dat deze constatering onjuist is. Houthoff stond bijvoorbeeld twee Russische staatsbanken bij zonder deze conform de Wwft te hebben onderzocht. De onderzoeken van vele cliënten liepen enorme vertraging op, oplopend tot bijna twee jaar. Dit was bij de NOvA bekend: de achterstanden waren achter de schermen “aan de orde gesteld” en “besproken”.

Kremlin van de Zuidas

Het is niet de eerste keer dat Houthoff negatief in het nieuws staat. In 2021 bestempelde het onderzoeksplatform Follow the Money het kantoor als het “Kremlin van de Zuidas”, omdat het klanten als de Russische Federatie en het staatsgasbedrijf Gazprom verdedigde. Houthoff wordt geplaagd door die dubieuze bijnaam, vooral sinds Rusland eerder dit jaar Oekraïne binnenviel.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant