Nieuws: Hypotheekrente automatisch aangepast indien sprake is van lagere risicoklasse

Aegon heeft het afgelopen jaar stapsgewijs lagere rente ingevoerd. Het gaat om hypotheekklanten die zich in een lagere risicoklasse bevinden. Zij gaan automatisch een lagere rente betalen. Sinds juli 2019 is het bedrijf begonnen met de verlagingen en het invoeren van aanpassingen in het hypotheekproduct. Klanten hebben daarmee de zekerheid dat ze zo voordelig mogelijk uit zijn.

Klanten worden geïnformeerd als zij in aanmerking komen voor de verlaging. Het rentetarief wordt door Aegon aangepast. Ook vinden maandelijkse controles plaats. Met de controles wordt vastgesteld of door de reguliere aflossing, een extra aflossing of het doorgeven van een verhoogde woningwaarde aanspraak kan worden gemaakt op het lagere tarief. Al 12.000 klanten hebben financieel voordeel ondervonden van de lagere risicoklasse.

Wel wordt een uitzondering gemaakt voor de spaarhypotheek. Hier wordt de rente pas aangepast nadat overleg met de klant heeft plaatsgevonden. Door aflossingen en hogere spaarwaarde kunnen deze klanten ook in een lagere tariefklasse komen. Het is niet altijd gunstig indien de hypotheekrente daalt. Dit heeft namelijk invloed op de premie of inleg van het gekoppelde product. Daarom is ervoor gekozen voor deze groep niet de rente automatisch te verlagen. Eerst wordt een voorstel gedaan, waarin de gevolgen worden benoemd.

Grote aanbieders moeten ook mee met deze ontwikkeling. Kleine aanbieders doen al mee. Rabobank had vorig jaar besloten de rente automatisch aan te passen. Begin vorig jaar is de Consumentenbond een campagne gestart om de rentopslag ook bij grote aanbieders aan te passen. Medio 2019 is NN meegegaan. ING, ABN Amro en de Volksbank passen de rente nog niet automatisch aan.

Klik hier voor de volledige uitspraak.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u een vraag over uw hypotheek, restschuld, het verhogen of verlagen van opslagen of rente? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden uw vraag graag.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant