Nieuws: Kifid houdt klachten over woekerpolissen nog enige tijd aan

Kifid maakt op haar website kenbaar dat zij de behandeling van meer dan 500 klachten over beleggingsverzekeringen (ook wel woekerpolissen genoemd), nog enige tijd aanhoudt. Dat is volgens het Kifid in belang van een zorgvuldige klachtafhandeling. De betrokken consumenten zijn hierover door het Kifid geïnformeerd.

Klachtenafhandeling woekerpolissen door Kifid in lijn met recente uitspraken

Het uitgangspunt bij het Kifid is dat de wijze waarop de Geschillencommissie klachten beoordeelt in overeenstemming is met de door de Commissie van Beroep gedane uitspraken. In een recente uitspraak van deze commissie van een consument tegen de Nationale Nederlanden (NN) is een duidelijke lijn bepaald met betrekking tot de zgn. “eerste kosten”. Over de andere aspecten, die in een aantal lopende beroepszaken voorliggen, moet de Commissie van Beroep nog uitspraak doen.

De Geschillencommissie van het Kifid zal de klachtbehandeling over de beleggingsverzekeringen pas voortzetten nadat de Commissie van Beroep zich over alle aspecten heeft uitgelaten.

Kifid heeft vijf richtinggevende uitspraken gewezen over woekerpolis-klachtenbehandeling

In 2016 en 2017 heeft de Geschillencommissie in vijf ‘richtinggevende’ uitspraken uiteengezet hoe zij klachten over beleggingsverzekeringen beoordeelt. Dit betreft de uitspraken van de Geschillencommissie onder de nummers 2016-120, 2016-129, 2016-311, 2016-628 en 2017-072. In alle vijf zaken is beroep ingesteld bij de Commissie van Beroep van Kifid. De recente uitspraak van de Commissie van Beroep heeft betrekking op zaak 2016-129 en is terug te vinden onder nummer 2017-023A.

Recente uitspraak rechter Rotterdam over eerste kosten beleggingsverzekering

Medio juli 2017 heeft de rechter in Rotterdam de vorderingen van Vereniging Woekerpolis.nl tegen NN afgewezen. Volgens de rechter had NN in het algemeen voldoende informatie gegeven en gewaarschuwd voor de (beleggings)risico’s. Het betrof een collectieve claim, maar volgens de rechter betekent dat niet “dat, in een individueel geval en afhankelijk van de verstrekte contractdocumentatie, het oordeel kan zijn dat NN tekortgeschoten is”.

Echter, in een individuele zaak van een consument tegen NN, werden de vorderingen van de consument in juni 2017 juist toegewezen. In die zaak oordeelde de Geschillencommissie dat de verzekeraar geen eerste kosten in rekening mocht brengen. Deze uitspraak is dus volledig omgekeerd in vergelijking tot de uitspraak van de rechtbank Rotterdam.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u ook een verzekering (woekerpolis) afgesloten met Nationale Nederlanden of een andere verzekeraar en wenst u advies over of bijstand bij het terugkrijgen van de eerste kosten? Neem dan hier vrijblijvend contact op met ons kantoor. We helpen u graag.

Zie ook vergelijkbare nieuwsberichten:

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant