Nieuws: Knab vreest uitbreiding zorgplicht voor banken

Onlinebank Knab heeft afgelopen week geweigerd een schikking te treffen met een curator. Het gaat om de curator van het beleggingsfonds Nieuwe Hollandsche Wind. Het beleggingsfonds haalde geld op bij ruim 180 beleggers. In plaats van het opgehaalde geld te investeren verdween het in de zaken van de oprichters. Zij kregen hiervoor afgelopen vrijdag celstraffen van drie en vier jaar opgelegd. De curator van het beleggingsfonds, Mark Loef, sprak internetbank Knab aan. De curator acht de bank medeverantwoordelijk voor de oplichting omdat zij haar zorgplicht niet is nagekomen. Banken hebben niet alleen een zorgplicht tegenover cliënten maar ook tegenover derden. Een bank moet ingrijpen wanneer een van haar rekeninghouders verdachte transacties uitvoert.

Rol van Knab

Het civielrechtelijke geschil tussen Knab en de curator gaat over één specifieke transactie. Het beleggingsfonds heeft een storting van ruim €600.000 gedaan op een rekening van Valeo Media. Dit bedrijf was een privéonderneming van een van de oprichters van beleggingsfonds Nieuwe Hollandsche Wind, Stefan S.. Valeo Media had een zakelijke betaalrekening bij Knab. De onderneming was al enkele maanden failliet maar de rekening werd nooit door de bank geblokkeerd. Zo kon de storting plaatsvinden en kon het bedrag direct worden doorgesluisd naar andere rekeningen waardoor het geld spoorloos raakte.

Hoe ver reikt de zorgplicht van banken tegenover derden?

In de procedure wordt Knab bijgestaan door advocaat Frank ’t Hart. De advocaat geeft toe dat Knab geen koppeling had met het faillissement-register maar stelt dat een bank geen juridische verplichting heeft om actief op zoek te gaan naar rekeningnummers van failliete ondernemingen. De curator stelt dat Knab op grond van de Ken Uw Cliënt regels had moeten weten dat Valeo media failliet was. De bank had de rekening dan ook moeten blokkeren. ’t Hart stelt op zijn beurt dat de Ken Uw Cliënt regels geen actieve onderzoeksverplichting met zich meebrengen. De bank had dus geen plicht om de rekening te blokkeren. Nu de behandeling van het geschil heeft plaatsgevonden is het wachten op het oordeel van de rechter. Het vonnis wordt op 11 september 2019 verwacht, tenzij de curator en Knab voor die tijd nog een schikking treffen. Een schikking lijkt niet waarschijnlijk nu de bank heeft aangegeven dat het een principekwestie is.

Zorgplicht schending door ING

In mei van dit jaar dit het Gerechtshof Amsterdam ook al uitspraak in een zaak die zag op de zorgplicht van een bank tegenover derden. In deze zaak werd ING veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van €500.000 aan schoenenverkoper Foot Locker. Foot Locker leedt €1,5 miljoen schade nadat een medewerker het rekeningnummer van UPS in de systemen van het bedrijf had aangepast. Door deze aanpassing kwamen de bedragen die bedoeld waren voor het koeriersbedrijf op de rekening terecht van een bedrijf dat door de medewerker was opgericht. Het hof oordeelde dat ING eerder had moeten ingrijpen. De bank had de ongebruikelijk hoge transacties op de rekening van het bedrijf van de medewerker moeten opmerken en de rekening moeten blokkeren. Doordat ING dit pas na weken deed ontstond een onnodig grote schadepost voor de schoenenverkoper.

Klik hier voor het volledige nieuwsbericht uit het Financieele Dagblad.

Lenie Spoor

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant