Nieuws: KNB pleit voor extra wwft-verplichtingen bij notarissen

De Beroepsorganisatie KNB pleit voor een wetswijziging voor notarissen bij het informeren over verdachte cliënten. Notarissen moeten volgens het KNB de mogelijkheid krijgen om elkaar via een ‘ grijze lijst’ te kunnen informeren over deze transacties.

Aanleiding

Notarissen zijn op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht klanten uitgebreid te screenen. Als dit tot een afwijzing leidt – omdat bijvoorbeeld sprake is van witwassen – krijgt diezelfde klant het soms bij een andere notaris wel voor elkaar om een vastgoedtransactie af te ronden of een bv op te richten.

Dat kan frustrerend zijn, volgens Ploumen. Een grijze lijst voor notarissen onderling zou dit kunnen voorkomen, en ervoor kunnen zorgen dat notarissen veel effectiever hun rol vervullen als poortwachter op grond van de Wwft.

Wetswijziging

“Wij lopen tegen de grenzen van onze geheimhoudingsplicht aan, want wij mogen die foute persoon nu bijvoorbeeld niet op een lijst zetten om collega-notarissen te waarschuwen: ‘let op, bij Pietje Puk klopt iets niet’,” stelt Ploumen. “Daarom pleiten wij er bij de minister voor Rechtsbescherming voor dat het notariaat een eigen, vertrouwelijke grijze lijst mag invoeren.”

Hiervoor is echter een wetswijziging nodig. Ploumen zegt de wens al onder de aandacht te hebben gebracht van Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming, en hier binnenkort met hem over te spreken.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant