Nieuws: Kritiek op CBDC op het gebied van privacy

Tijdens een commissiedebat over de komst van de digitale euro, was er veel kritiek vanuit het publiek. Tegenhangers van de CBDC vrezen dat Europa te veel grip en inzichten krijgt in het betaalgedrag van haar burgers.

Nog niets concreets

Minister Kaag gaf tijdens het debat aan dat alle opwinding vanuit het publiek wat voorbarig was. Er zijn nog geen concrete voorstellen voor een digitale euro en het is nog niet zeker of er zo’n centrale digitale munteenheid komt. Als dat zo is, wordt het een meerjarig proces. De gesprekken over een digitale euro binnen de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB) zijn nog maar net begonnen, aldus de minister.

Het idee van een digitale euro stuitte bij sommige groepen op hevig verzet. Er is veel scepsis onder degenen die regeringen niet vertrouwen over de controle die de Europese Unie zal krijgen met dergelijke digitale valuta’s.

De populariteit van de digitale euro in de Tweede Kamer en op sociale media is nog maar recent. Eerder was VVD- en SP-Bondsdaglid Mahir Alkaya er specifiek bij betrokken. Alkaya is ook zeer kritisch en heeft een boek geschreven over de digitale euro. Ondertussen maken ook andere fracties zich zorgen over bijvoorbeeld mogelijke privacy implicaties.

Publieke valuta

De Nederlandsche Bank schrijft op haar website dat contant geld de enige “publieke” valuta is die wordt uitgegeven en gegarandeerd door een centrale bank. Alle digitale vormen van valuta worden uitgegeven door particuliere entiteiten zoals banken. Volgens DNB kan dit op termijn tot risico’s leiden. Zo bekijken de Europese Centrale Banken gezamenlijk de mogelijkheid om naast contant geld ook een digitale euro uit te geven. De digitale euro is een elektronische vorm van openbare valuta, digitaal geld van de centrale bank of digitale valuta van de centrale bank (CBDC).

Het is de taak van centrale banken om te zorgen voor financiële stabiliteit en betalingssystemen die efficiënt, betrouwbaar en voor iedereen toegankelijk zijn. Voor dit publieke goed zou de digitale euro op termijn een belangrijke aanvulling kunnen worden op alle bestaande betaalmethoden, schrijft DNB op haar website. De digitale euro fungeert ook als back-up betaalsysteem, waardoor iedereen kan blijven betalen als andere betaalsystemen tijdelijk uitvallen. Bovendien vraagt ​​de globalisering van het betalingsverkeer om extra beveiliging.

De mogelijke invoering van de digitale euro is zeker niet bedoeld om controle op betalingen te krijgen, aldus DNB. De centrale banken hebben hier geen belang bij. De anonimiteit van betalen met contant geld zou ook voor de digitale euro kunnen gelden. Tegelijkertijd moeten we voorkomen dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan voor witwassen, of andere illegale transacties. Dat is een wettelijke eis.

De Europese centrale banken onderzoeken gezamenlijk hoe zo’n digitale euro er uit zou kunnen zien. Eind 2023 beslist de Raad van Bestuur om al dan niet over te gaan naar de volgende fase. Daarin zouden we werken aan de ontwikkeling van geïntegreerde diensten, tests uitvoeren en eventueel live pilots met een digitale euro. Deze fase kan ongeveer drie jaar duren.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant