Nieuws: Ministerie komt met wetsvoorstel om verdachte financiële transacties te bevriezen

In de strijd tegen subversieve criminaliteit komen er meer mogelijkheden om crimineel vermogen af te pakken. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft vandaag conceptwetsvoorstel strafrechtelijke aanpak ondermijning II in consultatie laten gaan, die nieuwe instrumenten biedt om het criminele bedrijfsproces te verstoren.

Crimineel geld

Het is dan ook mogelijk om crimineel geld en andere criminele zaken te confisqueren zonder daar een voorafgaande strafrechtelijke veroordeling voor te hebben. Ook is de ‘spoed bevriezing’ geïntroduceerd. Dit zal de verdachte financiële transacties opmerken en deze rekeningen meteen bevriezen om zo te voorkomen dat crimineel geld kan worden weggesluisd.

Het nieuwe wetsvoorstel staat bekend als het ‘non conviction based confiscation’. Deze NCBC-procedure wordt geïntroduceerd om illegaal verkregen goederen en crimineel vermogen op te sporen en af te pakken. Het is de bedoeling om dit zonder een veroordeling van deze persoon uit te voeren. Het maakt in deze procedure niet uit op welke naam het object staat, of dat de eigenaar onbekend is. Bij een redelijk vermoeden kan er over worden gegaan tot confiscatie.

Voldoende aannemelijk

Het is voor het Openbaar Ministerie (OM) van belang in de civiele procedure dat bij de rechter voldoende aannemelijk kan worden gemaakt dat de objecten afkomstig zijn uit de criminaliteit. Als de politie een pand binnenvalt en een groot bedrag aan contanten vindt, is geen langdurig strafproces nodig om dat geld aan de staat te laten vervallen als degenen bij wie het wordt aangetroffen geen deugdelijke verklaring kunnen geven voor zo veel contanten in huis.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR/EVR of andere verwijzingsregisters? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant