Nieuws: Mogelijke massaclaim voor banken wegens ‘foute’ CHF-hypotheek

Schade-expert Adriaan de Gier wil namens gedupeerden een massaclaim afdwingen bij de Nederlandse banken. Deze massaclaim omvat meerdere honderden miljoenen euro’s vanwege verkochte ‘foute’ CHF-Hypotheken rond 2018.

Aanleiding

Het gaat om hypotheken die zijn aangegaan met de ING, Achmea, MeesPierson (nu onderdeel van ABN) en Staalbankiers. Deze financiële instellingen zouden in de aanloop naar de financiële crisis hypotheken hebben verkocht die in Zwitserse Franken werden uitgegeven. Toen leek dit een aantrekkelijk financieel product, maar dat is na de crisis geheel veranderd.

Dit komt voornamelijk door de ontkoppeling tussen de frank en de euro door de Zwitserse centrale bank in 2015. De frank is na de ontkoppeling bijna verdubbeld in waarde. Klanten moesten hierdoor bijna tweemaal het oorspronkelijke leenbedrag terugbetalen. De Gier benadrukt dat klanten destijds niet voldoende zijn geïnformeerd over de risico’s van deze lening.

Risico van de bank

Volgens de Gier heeft het Europese Hof van Justitie aangegeven dat dit soort grote valutarisico’s veel beter uitgelegd hadden moeten worden door de financiële instellingen. De consequentie hiervan is vervolgens dat het frank-element in het hypotheekcontract niet geldig is en dat het koersverschil van de frank voor rekening van de financiële instelling hoort te zijn.

Honderden miljoenen schade

Er wordt geschat dat er in Nederland al voor 750 miljoen euro aan schade is geleden verdeeld over duizenden gedupeerden. Met de stichting CZFL, die speciaal in het leven is geroepen om dit probleem op te lossen, roept de Gier gedupeerden op zich te melden. “Bij de actie tegen Achmea heeft zich al een forse groep aangesloten, dus daar gaat de dagvaarding er binnenkort uit. Wat betreft ING en ABN AMRO moet de groep nog groter worden, wil het kunnen doorgaan. Voor massaschade acties is altijd een grote groep nodig om de kosten te kunnen dragen.” aldus de Gier.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant