Nieuws: Onderzoek BFT naar meldingen op grond van de Wwft

In 2019 hebben de onder toezicht van het BFT-staande bedrijven in totaal 5.045 meldingen van ongebruikelijke transacties gedaan, zo meldt Accountancyvanmorgen.nl. In 2018 waren dit er nog 2.085. “In 76,6% van de gevallen ging het om een transactie waarbij de meldingsplichtige instelling aanleiding heeft te veronderstellen dat die verband kan houden met witwassen of financieren van terrorisme.” De rest kwam voort uit toezichtsonderzoek door het BFT.

Vooral bij accountants- en notariskantoren is er sprake van een stijging van het aantal meldingen. Het aantal meldingen steeg namelijk van 1.987 naar 3.444. Van het aantal instellingen dat een melding heeft gedaan, was 57% een accountantskantoor.

Er zijn daarnaast ook handhavende maatregelen genomen door het BFT onder Wwft-plichtigen: “Onder Wwft-plichtigen tradt het BFT vorig jaar 69 keer handhavend op. Er volgde 22 keer een aanwijzing, 20 keer een boete, 13 keer een last onder dwangsom en 12 keer een waarschuwingsbrief. Tweemaal werd er aangifte gedaan.Het gaat hier vooral om nalatigheid: in ruim een op de drie gevallen werd niet aan de meldingsplicht voldaan. Ruim een kwart had de procedures of opleiding niet op orde en een kleine 40% had onvoldoende cliëntonderzoek verricht.”

Voor kleine administratiekantoren wordt het door de toenemende regels steeds moeilijker om te voldoen aan de gestelde onderzoekseisen. Ook ontbreekt de kennis over de Wwft vaak bij deze kantoren, volgens de BFT kan dit probleem door samenwerking tussen deze kantoren opgelost worden. Ook gaat de BFT deze kantoren voorlichten en bevragen via het geautomatiseerde systeem Digin Wwft.

Lees hier het hele nieuwsbericht.

Financieel Recht Advocaten

Heeft u vragen over de Wwft? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze advocaten.

Neslihan Karacaoglan

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant