Nieuws: Payvision voerde klantenonderzoeken onvoldoende uit

De dochteronderneming Payvision van ING wordt onderworpen aan een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Payvision zou tijdens de overname onvoldoende cliënt onderzoeken hebben uitgevoerd bij het binnenhalen van nieuwe klanten.

Aanleiding

Payvision werd in 2018 overgenomen voor een bedrag van 350 miljoen euro. Dit jaar is er een onderzoek gestart door het Openbaar Ministerie omdat Payvision de verplichtingen in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) niet zou hebben nageleefd.

De dochteronderneming zou bij het binnenhalen van nieuwe klanten geen gedegen cliëntenonderzoek hebben uitgevoerd. Hierdoor was het mogelijk voor criminelen om hun vermogen gemakkelijk wit te wassen. Volgens het OM wordt de dochteronderneming gezien als een poortwachter van het financiële stelsel. Onvoldoende uitvoering van de cliëntenonderzoek kan nadelige gevolgen hebben voor het financiële stelsel.

Volgens het OM is het mogelijk dat ING is opgelicht. Zij zouden geen weet hebben van de onvoldoende uitvoering van de cliëntenonderzoeken. Het witwasonderzoek zou een opstapje kunnen zijn om de prijsopdrijving te bewijzen.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Rob Silvertand

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant