Nieuws: Rabobank moet achterstanden wegwerken

Na waarschuwingen van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de Rabobank € 249 miljoen extra uitgetrokken om het antiwitwasbeleid te verbeteren. Het voornaamste doel van de Rabobank zijn het wegwerken van achterstanden bij het cliëntenonderzoek en het beter monitoren van transacties.

Veel mankracht

Volgens de Rabobank zijn er 4.900 mensen bezig met dit antiwitwasbeleid. Naar schatting komen hier nog 1.500 mensen bij. Dit is nodig om bij alle klanten onderzoek te doen of ze zich houden aan de verplichtingen in de Wwft. Ook zullen er mensen worden aangenomen in de top die zich speciaal met dit onderwerp zullen bezighouden.

Dat de Rabobank hierin investeert is niet zonder reden. Begin dit jaar is er een onderzoek gestart naar het beleid van de bank op het gebied van witwasbestrijding. Dit is niet de eerste keer dat er een onderzoek is gestart naar een bank. ING en ABN Amro moesten beide honderden miljoenen euro’s betalen na schikkingen met het Openbaar Ministerie (OM). Volgens het OM zouden de banken laks zijn omgegaan met haar verlichtingen. Dit heeft ervoor gezorgd dat criminelen jarenlang gebruikt hebben kunnen maken van rekeningen im geld mee wit te wassen.

Hoge kosten

Rabobank voldeed al langer niet aan de vereisten. Eerder heeft het concern daarom al eens een dwangsom van € 500.000 moeten betalen. Rabobank kondigde in november vervolgens aan dat DNB een zogeheten handhavingstraject zou starten vanwege de tekortkomingen rond het tegengaan van witwassen.

Uit cijfers is gebleken dat de Rabobank dit jaar flink winst heeft gemaakt. Er bleef een bedrag van € 3,7 miljard over. Dit is ongeveer € 2,5 miljard meer winst dan in 2019. Deze groei heeft Rabobank te danken aan het aantrekken van de economie.

De kosten liepen helaas wel op. De bank heeft ook een voorziening genomen van € 333 miljoen voor compensatie van kredietproducten met een variabele rente. Het was al bekend dat Rabobank met vergoedingen zou komen voor klanten die in het verleden te veel rente hebben betaald op leningen. Rabobank zei eerder nog dat er met de regeling waarschijnlijk zo’n € 100 miljoen zou zijn gemoeid.

Financieel Recht Advocaten

Wilt u advies over of begeleiding bij conflicten over het cliëntenonderzoek van banken en de registratie van persoonsgegevens in de Gebeurtenissenadministratie, het IVR, het Incidentenregister en het EVR? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Joost Papeveld

Wij staan voor u klaar

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant
Neem contact op
Fabienne de Jong

Wij helpen u graag

  • Tegen financiële dienstverleners
  • 10+ jaar ervaring
  • Eerlijk en transparant